OGY - Krónika 9. rész (kérdések, polgármesteri fizetések)

    Budapest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - A kérdések megtárgyalás után a képviselők rátértek a polgármesteri fizetések emeléséről szóló javaslat kivételes, sürgős tárgyalására.
hirdetés
    Jobbik: átnevezik-e a kassai Márai Sándor Gimnáziumot?

    Szávay István (Jobbik) arról kérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárát, hogy valóban átnevezik-e a kassai Márai Sándor Gimnáziumot, mivel erről Szijjártó Péter miniszter november 15-ei meghallgatásán nem volt tudomása.

    A képviselő kérdésében azzal is foglalkozott, hogy több magyar cég, köztük a Mol és az OTP is jelen van a határon túl, de magyarlakta településeken, de nem kötik ki a magyar nyelv ismeretét az alkalmazottaknak és nincsenek magyar nyelvű feliratok sem.

    Szabó László államtitkár válasza szerint sem Kassa megye, sem az illetékes minisztérium nem akarja átnevezni az oktatási intézményt.

    Az államtitkár azt kérte a képviselőtől, hogy írásban juttassa el hozzá, hogy mely településeken merült fel probléma a magyar feliratok hiánya miatt, és ezeket jelezni fogják az adott társaságoknak.

    LMP: állítsák le az oktatás központosítását!

    Ikotity István (LMP) az Emberi Erőforrások Minisztériuma illetékes államtitkára felé fordulva azt hangoztatta, hogy 2017-től az Klebelsberg Intézményfenntartó Központ minden iskolát átvesz, a Fidesz ígérete ellenére "tovább tolja a biciklit a szakadék felé". Hangsúlyozta, nem szabad a helyi közösségek feje fölött dönteni, előkészítetlen az átadás-átvétel, súlyos felelőtlenség így végigvinni a folyamatot.

    Rétvári Bence, a szaktárca parlamenti államtitkára válaszában kifejtette: az iskolák többségénél már megszülettek a megállapodások, és korábban a 3 ezer lakosúnál kisebb településeknél is végbe ment az átadás-átvétel. Hozzátette: az önkormányzatok egyedül nem tudták működtetni az iskolákat, a vegyes modell sem működött, ezért döntöttek a teljes állami feladatellátást mellett.

    Jobbik: ki fog profitálni a CETA-ból?

    Egyed Zsolt (Jobbik) a Kanadával megkötött szabadkereskedelmi egyezménnyel (CETA) kapcsolatban kérdezett. Elmondása szerint úgy fogadták el a dokumentumokat, hogy sok "homályos folt" volt az egyezmény körül, és felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar mezőgazdaságnak megerősödésre és a hazai piac védelmére lenne szüksége.

    Szabó László államtitkár válasza szerint az új megállapodásnak több haszna van Magyarország számára, mint a korábbinak, egyebek közt a vitarendezési folyamat is előrelépést jelent. A mezőgazdaság számára is jobb lehet a megállapodás az államtitkár szerint azzal, hogy javulhat a beszállítói rendszer és az exportlehetőséget.

    Minden település polgármesterének díjazása emelkedhet

    A kormány nevében Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár ismertette azt az előterjesztést, amely minden település polgármesterének díjazását emelné. Kiemelte, a településvezetők fizetésemelésének forrását az állami költségvetés fedezi.

    A vitában elsőként Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője érvelt a módosítás mellett, hangsúlyozva, hogy az indítvánnyal rendeződhet a polgármesterek fizetése. Az előterjesztés ismertetve egyebek mellett hozzátette, a javaslat a helyettes államtitkárok helyett a jövőben az államtitkárok díjazásához kötné a polgármesterek illetményalapját.

    Varga László, az MSZP nevében támogathatónak nevezte a változtatást, ugyanakkor megjegyezte, a szocialisták továbbra is küzdenek azért, hogy ne csak a polgármesterek, hanem az önkormányzati dolgozók bére is rendeződjön.

    A Jobbik nevében Hegedűs Lorántné (Jobbik) jelezte, pártja támogatja a módosítást annak ellenére, hogy több ponton nem ért egyet a kormány álláspontjával.

    Az LMP padsoraiból Sallai R. Benedek azt mondta, pártja egyelőre nem alakította ki végleges álláspontját az előterjesztésről, mivel egyebek mellett indokolatlannak tartják a nagyobb települések vezetőinek akár 200 ezer forintot is meghaladó fizetésemelését.