Orbán Varsóban - Szydlo: helyes a lengyel és a magyar kormány által választott út az illegális bevándorlás kezelésében

    Varsó, 2017. szeptember 22., péntek (MTI) - A lengyel és a magyar kormány által választott út az illegális bevándorlás kezelésében helyesnek bizonyult - hangsúlyozta Beata Szydlo lengyel kormányfő pénteken Varsóban, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt.
hirdetés
    Szydlo a két kormányfő közös sajtóértekezletén elmondta: az Orbán Viktorral megtartott találkozón megerősítették Varsó és Budapest közös álláspontját az olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint amilyen a biztonság és a migrációs válság kezelése.

    "A kormányaink által választott út az illegális bevándorlás kezelésében helyesnek bizonyult" - szögezte le. A kvótaügyben hozott, illetve a jövőben várható európai bírósági döntésekre vonatkozóan elmondta: "Tudomásul vesszük az európai bíróságok döntéseit, a fő szempont azonban az állampolgáraink biztonsága kell, hogy legyen".

    Varsó és Budapest támogatja az Európai Unió (EU) azon lépéseit, "amelyek a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országokat segítik, valamint a migráció okainak legyőzését célozzák" - erősítette meg Szydlo.

    Beszámolt arról is, hogy az EU ügyeiről tárgyalva megerősítették a közös álláspontot a kiküldött munkavállalók témájában. Felidézte: ez ügyben a V4 közös állásfoglalást dolgozott ki.

    "Számítunk a térségünk vállalkozóinak érdekeit figyelembe vevő kompromisszumos megoldásokra" - húzta alá, kiemelve a fuvarozókra vonatkozó "külön megoldások" fontosságát.

    "Térségünk fuvarozói nem eshetnek áldozatul a bevezetendő változásoknak" - jelentette ki.

    Szydlo szerint azonos a Brexittel kapcsolatos lengyel és a magyar álláspont, a 2020-2026-os uniós költségvetésre, valamint a közös uniós piacra vonatkozóan is.

    A magyar V4-elnökségről beszélve a lengyel kormányfő megköszönte, hogy az "jó és intenzív". Úgy értékelte: a magyar soros elnökség sikere "mindnyájunk sikere lesz".

    A V4 formátum "nagyon fontos számunkra, megmarad a lehető legszorosabb együttműködés színtereként" - hangsúlyozta Szydlo.

    Orbán Viktor a hivatalos varsói látogatásán még Jaroslaw Kaczynskivel, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökével és Marek Kuchcinski alsóházi elnökkel tart közös megbeszélést, majd Stanislaw Karczewski szenátusi elnökkel is találkozik. A látogatás az Andrzej Duda államfővel folytatandó megbeszéléssel zárul.

    (FOTÓ)