Orosz elnökválasztás - Putyin egységre szólított fel Oroszország felvirágoztatása érdekében

    Moszkva, 2018. március 23., péntek (MTI) - Megköszönte az elnökválasztáson kapott támogatást pénteken Vlagyimir Putyin orosz államfő, egyúttal arra hívta fel Oroszország összes társadalmi és politikai erejét, hogy fogjanak össze egy "igazi áttörés" és az ország felvirágoztatása érdekében.
hirdetés
    Putyin azt követően fordult üzenettel a választókhoz, hogy a Központi Választási Bizottság pénteken ismertette a múlt vasárnap tartott elnökválasztás hivatalos végeredményét.

    Az orosz államfő hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja azok véleményét, akik más jelöltekre szavaztak, de szavai szerint nem az a fontos, ki kire szavazott az elnökválasztáson, a hazafiak számára Oroszország felvirágoztatása a lényeg.

    Az újraválasztott elnök méltatta, hogy "precedens nélküli" támogatást kapott a választóktól. A "nem egyszerű" belső és külső kihívások közepette "rendkívül fontosnak" nevezte azt az "erős állampolgári aktivitást és konszolidációt", amiről az oroszok a vasárnapi választás alkalmából tanúbizonyságot tettek.

    Putyin szerint a korábban elért pozitív eredmények már nem elegendőek, Oroszországnak "igazi áttörésre van szüksége". Mint mondta, a támogatásban és a választási részvételben "a munka és a változás iránti készség mutatkozott meg". Egyúttal ígéretet tett arra, hogy továbbra is "harcot folytat majd a lakosság életkörülményeinek javítása és a gazdaság hatékonyságának növelése érdekében".

    A Központi Választási Bizottság által ismertetett hivatalos végeredmény szerint Putyin a szavazatok 76,69 százalékával, 56 430 712 támogatóra támaszkodva nyerte meg az elnökválasztást. Pavel Grugyinyin, a kommunisták jelöltje 8 659 206 vokssal 11,77 százalékot, a liberális demokrata Vlagyimir Zsirinovszkij pedig 4 154 985 szavazattal 5,65 százalékot ért el. Kszenyija Szobcsak (Polgári Kezdeményezés) 1,68, Grigorij Javlinszkij (Jabloko), 1,05, Borisz Tyitov (Növekedés Pártja) 0,76, Makszim Szurajkin (Oroszország Kommunistái) 0,68, Szergej Baburin (Oroszországi Össznépi Szövetség) pedig 0,65 százalékot kapott.