Országos jóvátételi programot indít a büntetés-végrehajtás

    Budapest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Jóvátételi rendezvénysorozatot indít a büntetés-végrehajtás a 29 hazai börtön félezer fogvatartottjának, ennek keretében az adventi időszakban a rabok önkéntes jóvátételi programokkal és adományokkal segítik a rászorulókat - közölte a szervezet szóvivője hétfőn az MTI-vel.
hirdetés
    Orosz Zoltán tájékoztatása szerint a tettük következményeiért felelősséget vállaló elítéltek egy része lehetőséget kap a börtön falain kívüli munkavégzésre, így társadalmilag hasznos tevékenységük alkalmas arra is, hogy csökkentsék a fogvatartottakkal kapcsolatos előítéleteket.

    Az önkéntesen vállalt programok során óvodák, iskolák, gyermek- és idősotthonok szépülnek meg, de ünnepi műsorral és ajándékokkal is meglepik az érintett intézmények lakóit. Több mint harminc esetben adnak elő műsort, több város és község karácsonyfáját díszítik fel, sőt rászorulókat is segítenek adományaikkal.

    A fogvatartottak mellett a büntetés-végrehajtás teljes személyi állománya is fontosnak tartja az adományozást: a szervezet az ország minden börtönét érintő adománygyűjtési akciót indított - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy tartós élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodási szereket, valamint jó állapotú könyveket és játékokat gyűjtenek a Mikulásgyárnak a munkatársaik.

    A Kalocsai Fegyház és Börtön női elítéltjei évek óta adventi énekekkel teszik ünnepibbé a gyertyagyújtást a város főterén, a debreceni börtön elítéltjei a Magyar Református Szeretetszolgálat helyi szervezetének segítenek adományok csomagolásában, és maguk is készítenek ajándékokat a hátrányos helyzetű gyermekeknek.

    A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben elhelyezett fogvatartottak saját ötlettől vezérelve gyűjtést szerveztek, hogy karácsony közeledtével egy kis csokoládéval szerezhessenek örömet a gencsapáti Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Intézmény árváinak.

    Orosz Zoltán közlése szerint kivétel nélkül minden börtön szervez valamilyen adventi és karácsonyi műsort, jóvátételi programot.