Paolo Gentiloni elfogadta a miniszterelnöki felkérést

    Róma, 2016. december 12., hétfő (MTI) - A kijelölt kormányfő, Paolo Gentiloni az olasz elnöki palotában Sergio Mattarella államfőnek hétfő este bejelentette, hogy elfogadta a miniszterelnöki kinevezést. Gentiloni egyben ismertette kormányának tagjait.
hirdetés
    Paolo Gentilonit az államfő vasárnap délután kérte fel, hogy vegye át a balközép kormány vezetését a december 4-i népszavazás után lemondott Matteo Renzi helyett. A külügyminiszter Angelino Alfano, a belügyi tárca eddigi vezetője lett, Pier Carlo Padoan pénzügyminiszter maradt.

    A Gentiloni-kormány névsora nem tartalmaz jelentős meglepetést az eddigi Renzi-kormányhoz képest.

    A helyén maradt a Renzi-kormány védelmi minisztere Roberta Pinotti, Andrea Orlando igazságügyminiszter, Beatrice Lorenzin egészségügyi miniszter és több más eddigi miniszter is. Nem cserélték le a lemondott Matteo Renzi emberének tartott Marianna Madiát, az olasz közigazgatás átalakításáért felelős tárca nélküli minisztert sem.

    Az új belügyminiszter Marco Minniti a kormánytöbbséget vezető balközép Demokrata Párt (PD) politikusa lett. A miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár a Matteo Renzi volt kormányfő jobbkezének tartott Maria Elena Boschi, az egy héttel ezelőtti népszavazáson megbukott alkotmányos reformok kidolgozója lett.

    Az újságírók előtt elhangzott rövid beszédében Paolo Gentiloni azt mondta, "minél gyorsabban a lehető legjobb kormányt" igyekezett felállítani. Kijelentette, hogy a Matteo Renzi vezette kormány "innovációs" munkáját kívánja folytatni.

    Paolo Gentiloni hangsúlyozta, hogy kormánya elsőrendű feladatának az új olasz választási törvény megalkotását tartja. Kiemelt célnak nevezte, hogy kormánya segítse az elszegényedett olasz középosztályt, valamint a munkanélküliséggel küzdő Dél-Olaszországot.

    Bejelentette, hogy kormánya kedden a római képviselőházban, szerdán a szenátusban kér bizalmat. Csütörtökön pedig Paolo Gentiloni az EU évzáró csúcstalálkozóján vesz részt, amelyen - szavai szerint - Olaszország európai szerepvállalását kívánja hangsúlyozni. Az új olasz miniszterelnök hozzátette, Itália továbbra is közös európai migrációs politikát és gazdasági növekedést szolgáló pénzügyi politikát szorgalmaz.

    Paolo Gentiloni beszédében kizárólag a következő hónapok feladatairól beszélt, ami arra enged következtetni, hogy kormánya nem fogja a 2018-as parlamenti választásokig vezetni Itáliát.

    A miniszterelnöki kinevezés elfogadásával egy időben Denis Verdini a Liberális-Néppárti Autonóm Szövetség (Ala), a balközép kormánytöbbség eddig szövetséges pártjának vezetője bejelentette, hogy mivel nem kaptak miniszteri széket, nem szavaznak bizalmat a Gentiloni-kormánynak, amelynek így a római parlament felsőházában gyenge többsége lesz.

    "Ez a kormány egy újabb Renzi-kormány Renzi nélkül" - nyilatkozott Altero Matteoli az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) szenátora. Matteo Salvini az Északi Liga vezére "súlytalannak" nevezte Paolo Gentilonit és "törvénytelennek" a Gentiloni-kormányt, bejelentve, hogy az Északi Liga szombattól az olasz városok utcáin követel előrehozott választásokat. Az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) vezető Beppe Grillo blogján azt írta, a Gentiloni-kormány megalakulása semmibe veszi, hogy 20 millió olasz nemmel szavazott a referendumon, nemet mondva a hatalmon levő kormánytöbbségre is.