Phjongcshang 2018 - Liu Shaolin döntős 1500 méteren - FRISSÍTETT (új: nyilatkozat)

    Kangnung, 2018. február 10., szombat (MTI) - Liu Shaolin Sándor döntőbe jutott a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyében a phjongcshangi téli olimpia első, szombati napján.
hirdetés
    Az 500 méteren két éve világbajnok magyar versenyző végig próbált az élmezőnyben helyezkedni, többnyire ő vagy a januári Európa-bajnokságon minden távon aranyérmes holland Sjinkie Knegt vezette a mezőnyt. Egy ízben John-Henry Krueger próbált Liu Shaolin elé kerülni, de már az egyenesben összeakadt a két versenyző, a kanyar bejáratánál pedig a belső íven lévő Liu Shaolin kicsúszott. Utóbb a bírók szabálytalannak látták a drezdai kontinensviadalon már magyar színekben versenyző Cole Krueger amerikai bátyját, így a magyar gyorskorcsolyázót a fináléba juttatták, amelyben a másik két futam továbblépőivel együtt összesen kilencen lesznek.

    Öccsének, Liu Shaoangnak viszont nem volt szerencséje a bírókkal. Egy nagyon "verekedős" futamban úgy tűnt, hogy kínai és holland riválisa összezárt előtte, utóbbi például kézzel is próbálta maga mögött tartani. A hátra lévő körökben a minden távon junior-világbajnok magyar sportoló már nem erőlködött. A hosszas videózások után két résztvevőt is kizártak, köztük a 19 éves magyart, aki annyira szívére vette a döntést, hogy a továbbjutók között ment ki, azaz eleinte nem válaszolt az újságírói kérdésekre.

    "Ez az első olimpiám, talán ezért izgultam jobban a kelleténél. Elég sok minden történt az elődöntős futamomban, a kizárásom kapcsán nincs mit mondanom. Miután lejöttem a jégről, azonnal a hibáimmal foglalkoztam. Az 1500 nem a legjobb számom, de a következő versenynapokon még megmutathatom, mit tudok, mert ez most nem sikerült" - mondta a vegyeszónába lehiggadva visszatérő Liu Shaoang.