Putyin megtekintette a vitatott megítélésű Zapad-2017 hadgyakorlatot

    Moszkva, 2017. szeptember 18., hétfő (MTI) - Megtekintette Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a Leningrád megyei lugai gyakorlótéren a Zapad-2017 orosz-fehérorosz hadgyakorlat manővereit, amelyeken egyes nyugati közlések szerint Moszkva a hivatalosan bejelentettnél jóval nagyobb haderőt vonultat fel.
hirdetés
    Az elnök az észt határtól mintegy 100 kilométerre lévő gyakorlótéren Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök társaságában tekintette meg a főleg a Baltikumban, Lengyelországban és Ukrajnában előzetesen nyugtalanságot kiváltó csapatmozgásokat. A gyakorlat megfigyelésére a TASZSZ hírügynökség szerint félszáz ország 95 képviselője érkezett.

    Az orosz honvédelmi tárca szerint a csütörtökön kezdődött egyhetes, védelmi és terrorelhárító jellegűnek mondott hadgyakorlaton mintegy 12 700 katona, 680 harcjármű, 70 repülőgép és 10 hajó vesz részt, Fehéroroszországban és Oroszország három régiójában, a Kalinyingrádi, a Leningrádi és Pszkovi megyében. Moszkva mintegy 5,5 ezer, Minszk pedig mintegy 7,2 ezer katonát mozgósított.

    NATO-országok szakpolitikusainak korábbi kijelentései szerint azonban Oroszország az általa közölt adatoknál jóval nagyobb haderőt, több mint 100 ezer katonát mozgósított a hadgyakorlatra.