Rekordot döntött a félvezetők eladása tavaly

    Budapest, 2018. február 11., vasárnap (MTI) - Tavaly 21,6 százalékkal rekordszintre, 412,2 milliárd dollárra nőtt a félvezetők globális eladása. Egy évvel korábban szerényebb, 1,1 százalék volt a bővülés.
hirdetés
    A félvezetők gyártóit tömörítő amerikai szövetség, a SIA közleményében hangsúlyozta, hogy tavaly sikerült először átlépni a 400 milliárd dolláros eladási szintet.

    A szervezet jelentése szerint decemberben ugyancsak rekordértékben, 37,99 milliárd dollárért adtak el félvezetőket szerte a világon, ami 22,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit és 0,8 százalékkal haladta meg a tavaly novemberi adatot.

    A félvezetők tavalyi eladása Észak- és Dél-Amerikában 35 százalékkal, Európában 17,1 százalékkal, a Kína és Japán nélkül számított ázsiai és csendes-óceáni térségben 16,4 százalékkal nőtt, míg Kínában 22,2 százalékkal, Japánban pedig 13,3 százalékkal bővült az eladás.

    A félvezetők nemzetközi kereskedelmével foglalkozó statisztikai intézet (WSTS) az idei évre az eladások szerényebb, 7,0 százalékos növekedését várja.