Roma fiatalok munkái az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában

    Budapest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - A Bhim Rao Egyesület roma mentor programjában részt vevő gyerekek munkáiból nyílt kiállítás Plántálók és palántáik címmel hétfőn az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában.
hirdetés
    Szalayné Sándor Erzsébet, az Alapvető Jogok Biztosának a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettese a tárlat megnyitóján emlékeztetett arra, hogy a hivatal az elmúlt években több jelentésben is kiállt a gyűlöletbeszéd és a hátrányos megkülönböztetés ellen, a mostani kiállításhoz hasonló kezdeményezésekkel pedig a párbeszédet kívánják előmozdítani.

    Benedek István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese kiemelte annak fontosságát, hogy a roma fiatalok is megmutathassák tehetségüket akár a sportban, akár a művészetben.

    Káló Károly, a Bhim Rao Egyesület elnöke elmondta: 2016 tavaszán indították roma mentor projektjüket, melynek segítségével a gyerekeket alkotói pozícióba szerették volna emelni, hogy megmutathassák a bennük rejlő értékeket. A Norvég Alap támogatásával indult programban 10 mentor vezetésével mintegy 160 gyerek vehet részt - számolt be.

    Szuhay Péter, a Néprajzi Múzeum főmuzeológusa hozzátette: a Bhim Rao programja jelenleg félidejénél jár; öt képzőművész mellett a másik öt mentor a drámapedagógiába, a slam poetrybe, a zenébe, a táncba és a filmkészítésbe vezeti be a gyerekeket.