Romániai választások - Az LMP örül az RMDSZ sikerének

    Budapest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Az LMP örömmel veszi tudomásul, hogy a magyar közösségnek továbbra is lesz képviselete a román törvényhozásban - reagált a romániai választások eredményére az ellenzéki párt hétfőn.
hirdetés
    Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az LMP társelnökei közleményükben azt írták, az LMP "kifejezett örömmel veszi tudomásul", hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) szövetségének sikerült bejutnia a román törvényhozásba, és ennek köszönhetően a magyar közösségnek továbbra is lesz képviselete a romániai politika legfelsőbb szintjein.

    AZ LMP szerint bizakodásra ad okot, hogy a magyarok ezen a kiemelkedő fontosságú választáson képesnek bizonyultak az összetartásra, ugyanakkor úgy vélik, a most szerzett felhatalmazás komoly felelősséget is jelent a törvényhozásba bejutott magyar képviselők számára.

    Az LMP arra biztatja a leendő magyar képviselőket, hogy a folyamatosan változó romániai politikai térben felelősséggel és sikerrel lássák el a magyar közösség érdekeinek védelmezését, különös tekintettel arra, hogy ez a kihívás a közigazgatási reformtörekvések tükrében a korábbiaknál sokkal súlyosabb feladatokat támaszthat eléjük.

    Az LMP egyben gratulált azon pártoknak, amelyek a választók döntése nyomán kormányt alakíthatnak, és megkülönböztetett örömmel vette tudomásul a Mentsétek Meg Romániát Szövetség eredményét, amely szerintük újabb lendületet adhat a rendszerkritikus politikai erők előretörésének.

    Az ellenzéki párt a magyar kormánytól azt várja, hogy megosztás helyett a magyar-román párbeszéd megteremtésére törekedjen, a kétoldalú kapcsolatok szintjén pedig határozott, de konstruktív fellépést tanúsítson a leendő vezetéssel szemben "az elmúlt években tapasztalható következetlenség és hangulatkeltés helyett".

    Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az urnazáráskor közzétett exit poll felmérések szerint a szavazatok több mint hat százalékát szerezte meg, átlépve ezzel az ötszázalékos parlamentbe jutási küszöböt. Az RMDSZ jelöltlistáin a Magyar Polgári Párt (MPP) néhány jelöltje is helyet kapott.