Romániai választások - Fidesz: a magyar pártok összefogása meghozta eredményét

    Budapest, 2016. december 11., vasárnap (MTI) - Az előzetes adatokból az látszik, hogy meghozta az eredményét a két magyar párt - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt - összefogása, ami jótékony hatással volt a választói részvételi hajlandóságra és a hangulatra - értékelte Hídvégi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója vasárnap az MTI-nek a romániai választások urnazárás előtti adatait.
hirdetés
    A kommunikációs igazgató elmondta: a nem sokkal az urnazárás előtti adatokból az látszik, az országos részvétel 38-40 százalék körül alakul, míg a magyarok lakta megyék többségében ennél magasabb volt a szavazói hajlandóság.

    Kiemelte Hargita megyét, ahol 44 százalékos volt a részvételi arány, de jól szerepelt Bihar és Szilágy megye is 43-43 százalékos részvétellel. Kovászna megyében pedig a magyar lakta településeken volt jóval nagyobb a részvétel a voksoláson, mint a román többségű városokban, falvakban.

    "Ebből az látható, hogy arányaiban a legutóbbi választásnál jobb eredmény várható magyar szempontból" - mondta, hozzátéve, hogy idén már kisebb parlamentet választanak meg Romániában, így a magyar képviselet arányosan nagyobb lehet.

    Az igazgató kérdésre válaszolva kitért arra is, a Fidesz számára kiemelten fontos, hogy a helyi magyar közösségek szélesebb képviselethez jussanak a román parlamentben, hiszen ez nemcsak hosszú, de már középtávon is jelentős javulást hozhat az erdélyi magyar politikában.