Schengenről és a migránsválságról tárgyalt a horvát és az osztrák belügyminiszter

    Zágráb, 2015. december 12., hétfő (MTI) - Horvátország schengeni övezeti csatlakozásáról és a migrációs válságról tárgyalt Vlaho Orepic horvát belügyminiszter osztrák kollégájával, Wolfgang Sobotkával hétfőn Zágrábban.
hirdetés
    Orepic reményét fejezte ki, hogy Horvátország már 2018-ban beléphet a schengeni övezetbe. Sobotka Ausztria támogatásáról biztosította Zágrábot.

    Az osztrák tárcavezető megdicsérte Horvátország helytállását a migrációs válságban, és elégedettségét fejezte ki a két baráti ország hatóságainak együttműködése, valamint afölött, hogy Zágráb betartja a dublini egyezményt.

    "A legfontosabb, hogy megvédjük a külső határokat, és megakadályozzuk, hogy az embercsempészek további bűncselekményeket követhessenek el" - hangsúlyozta Sobotka. "A lényeg, hogy akik vízumot kérnek, az Európai Unión kívül tegyék ezt" - mondta, majd hozzátette: akik viszont nem jogosultak a menekültstátusra, azokat vissza lehessen küldeni származási országukba.

    A két miniszter egyetértett abban, hogy Európa biztonságának megőrzéséhez egységes fellépésre van szükség.

    Az elmúlt közel másfél évben az ellenőrizetlen migránsáradattal több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. Horvátországban tavaly szeptember óta csaknem 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, de az országba belépő migránsok száma azóta töredékére csökkent.