Sobotka: a jó cseh-lengyel kapcsolatok a csehországi lengyel kisebbség számára is hasznosak

    Prága, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Csehország és Lengyelország kapcsolatai ma nagyon sokrétűek, kedvezően fejlődnek, és ez a Csehországban élő lengyel kisebbség számára is hasznos - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök hétfőn, amikor a morva-sziléziai Cesky Tesínben Beata Szydlo lengyel kormányfővel együtt a régióban őshonos lengyel kisebbség képviselőivel találkozott.
hirdetés
    Csehországban a legutóbbi, 2011-es népszámláláskor mintegy 40 ezer ember vallotta magát lengyel nemzetiségűnek. Többségük - 28 ezren - a morva-sziléziai régióban él, ahol őshonosoknak számítanak.

    Bohuslav Sobotka a találkozót és annak helyszínét jelképesnek nevezte. "Itt nagyon erős a kölcsönösen intenzív kapcsolatok szövevénye, emberek, városok, régiók működnek együtt, tekintet nélkül a nemzetiségükre" - jelentette ki a cseh kormányfő.

    Beata Szydlo köszönetet mondott a cseh kormánynak, hogy rendszeres támogatást nyújt az országban élő nemzeti kisebbségeknek. "A határfolyón átívelő híd, amely egykor elválasztott, most összeköt minket. Ez jól látható, hiszen most is együtt vagyunk itt" - mondta a lengyel kormányfő.

    Szydlo és Sobotka előzőleg a dél-lengyelországi Wisla kastélyban tárgyaltak, majd az 1920 óta államhatárral kettéosztott Cieszynbe utaztak. A város történelmi központja a lengyel oldalon, míg déli része cseh oldalon található. A két városrészt a Barátság hídja köti össze, amelyen gyalog sétáltak át a miniszterelnökök. A régióban lengyel újságok jelennek meg, lengyel tanítási nyelvű iskolák, színház működnek, amelyeket a cseh állam anyagilag támogat.

    A Wisla kastélyában megtartott találkozón a két miniszterelnök elsősorban a határ menti régiók közlekedési infrastruktúrájának fejlesztéséről és jobb összekötéséről tárgyalt. A közlekedési infrastruktúra fejlesztéséhez a felek európai pénzeket is szeretnének felhasználni.