Stavridis admirális: John Bolton kinevezése a Fehér Ház agresszívabb külpolitikáját jelzi előre

    Washington, 2018. március 25., vasárnap (MTI) - Az új amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, John Bolton kinevezése azt jelzi, hogy a Fehér Ház külpolitikája agresszívabb lesz, és ennek nyomán nagyobb feszültségek keletkeznek a világban - hangsúlyozta James Stavridis admirális, a NATO európai erőinek volt főparancsnoka vasárnap egy rádiós interjúban.
hirdetés
    Az admirális - aki jelenleg a Tufts egyetem dékánja - egy New York-i rádió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában kifejtette, hogy elsősorban a Koreai-félszigeten és az amerikai-kínai viszonyban növekedhet meg a feszültség, valamint valószínűleg agresszívabb lesz Washington Iránnal kapcsolatos politikája is.

    "Kapcsoljuk be biztonsági öveinket" - fogalmazott Stavridis. Azt jósolta: Bolton a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel várható tárgyalásokra minden kompromisszumtól mentes politikát javasol majd Donald Trumpnak. Ennek lényege szerinte az lenne, hogy a tárgyalások megkezdéséért cserében Phenjannak atomfegyverprogramja egészével fel kellene hagynia. "E követelés bejelentésével azonban a megbeszélések megszakadnának, és visszatérnénk a dél-koreai olimpia előtti feszült helyzethez" - vélekedett James Stavridis.

    Donald Trump csütörtökön jelentette be, hogy Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó leváltása után John Boltont, George W. Bush kormányzatának ENSZ-nagykövetét nevezi ki nemzetbiztonsági tanácsadójává. Boltont keményvonalas politikusként tartják számon, aki korábban állást foglalt az Iránnal kötött többhatalmi atomalku felmondása és az Észak-Koreára mérendő katonai csapás mellett. Amerikai sajtóhírek szerint a jelenlegi amerikai ENSZ-nagykövet, Nikki Haley egyik főtanácsadója.     Elemzők szerint az amerikai külpolitika várható agresszívabbá válását jelzi az is, hogy az elnök leváltotta Rex Tillerson külügyminisztert, és helyére Mike Pompeót, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatóját jelölte. Pompeo korábban a kongresszus kansasi republikánus képviselője volt, szintén keményvonalas politikusként ismerik.