Szakértő: az új olasz kormány legfőbb feladata a választási törvény harmonizációja

    Budapest, 2016. december 13., kedd (MTI) - Az új, Paolo Gentiloni vezette olasz kormány legfőbb feladata a választási törvény harmonizációja és a piacok megnyugtatása lesz - mondta Mandák Fanni Olaszország-szakértő az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.
hirdetés
    A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy hétfőn letette a hivatali esküt Paolo Gentiloni és balközép kormánya, miután a nemek győzelmével záruló, december 4-i, alkotmányos reformokról szóló népszavazás után lemondott Matteo Renzi miniszterelnök.

    Mandák Fanni szerint az új kabinetben nincsenek lényeges változások a Renzi-kormányhoz képest: a 18 tagú kabinetnek mindössze öt új tagja van, és lényegében az összetétele a pártok szempontjából is ugyanaz. Amiben mégis változás várható, az az, hogy a kormány feladatai között prioritássá válik a választási törvény harmonizációja - emelte ki.

    A kormánytöbbséget vezető balközép Demokrata Párt (PD) számára nehéz lesz olyan választási törvényt alkotni, amely minden pártnak megfelel: széleskörű támogatást kell találnia a törvényhozásban a kormánypártnak, és néhány ellenzéki párt már jelezte is, hogy kész tárgyalni arról - ismertette a szakértő.

    Hozzátette: az, hogy a PD-n belül milyen változásokat okoz az erőviszonyokban Renzi hátralépése, a párt előrehozott tavaszi kongresszusán fog eldőlni, és ez nagymértékben rányomja majd a bélyegét az új kormány sikerességére.