Szerb külügyminiszter: Oroszország nem gyakorol nyomást Szerbiára

    Belgrád, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Oroszország soha nem gyakorolt nyomást Szerbiára - szögezte le Ivica Dacic szerb külügyminiszter hétfőn orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tartott közös sajtótájékoztatóján Belgrádban.
hirdetés
    Kiemelte, hogy Moszkva nélkül lehetetlen lenne megőrizni Szerbia területi egységét, Oroszország ugyanis az egyik legbefolyásosabb támogatója annak, hogy Koszovó nem független állam, hanem Szerbia tartománya. A túlnyomó többségében albánok lakta Koszovó - melyet a szerbek vallásuk és kultújáruk bölcsőjének tartanak - 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni. Oroszország mellett Kína és öt uniós tagállam (Szlovákia, Románia, Spanyolország, Görögország, Ciprus) szerint sem független állam Koszovó.

    A sajtótájékoztatón Ivica Dacic felhívta a figyelmet arra is, hogy Szerbia ugyan az Európai Unió teljes jogú tagjává kíván válni, de ez nem befolyásolja az Oroszországgal fenntartott viszonyt. "Szerbia soha nem válik oroszellenes állammá, mint ahogyan más államok azzá váltak" - szögezte le. Hozzáfűzte, hogy Szerbia nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben, és a NATO-hoz sem csatlakozik.

    Aláhúzta: Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök december 21-én Moszkvába látogat, ahol Szergej Sojgu védelmi miniszterrel találkozik, ezt követően pedig várhatóan Szerbia megerősíti katonai erejét. Rámutatott ugyanakkor, hogy országa nem készül háborúra, de az ország védelmét növelni kell.

    Szergej Lavrov kijelentette, hogy országa nem szeretne ellenséges viszonyt senkivel, hanem Szerbiával és az EU-val is partneri kapcsolatra törekszik. "Ha megnézzük, mit tesz az EU, akkor látjuk, hogy az unió ellenségességet akar szítani Oroszországgal szemben. Ennek nincs jövője. Mi azt szeretnénk, hogy Európában közös gazdasági és biztonsági tér jöjjön létre elfogadható gazdasági és politikai érdekek mellett" - fogalmazott az orosz külügyminiszter.

    A gazdasági együttműködésekről szólva Szergej Lavrov megállapította, hogy a tavaly jelentősen csökkent a kereskedelmi áruforgalom a két ország között, ezt a folyamatot azonban sikerült visszafordítani.

    Kiemelte, hogy az EU és az Oroszország közötti energetikai párbeszéd az átpolitizáltság áldozatává vált.

    Szergej Lavrov azt is bejelentette hétfőn, hogy Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a legkésőbb márciusig ellátogat Szerbiába. Az uniós tagjelölt Szerbiát történelmi, vallási és kulturális kapcsolatok fűzik Oroszországhoz, így nem meglepő a két ország politikusainak gyakori találkozója.