Szijjártó: a BlackRock alapkezelő Budapesten alakít ki innovációs központot 500 új munkahellyel

    Budapest, 2017. január 25., szerda (MTI) - Az amerikai BlackRock, a világ legnagyobb alapkezelője Budapesten létesít innovációs központot, a beruházás nyomán 500, magas hozzáadott értéket képviselő új munkahelyet is létrehoz - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.
hirdetés
    Szijjártó Péter hozzátette, a kormány 280 millió forintos képzési támogatást ad a vállalatnak az új munkatársak felvételéhez.

    Az alapkezelő több mint 5 ezer milliárd dollárt kezel, ami a magyar GDP 42-43-szorosa, a világon egyedül az Egyesült Államoknak és Kínának van ennél nagyobb méretű gazdasága - mutatott rá.

    A BlackRock a pénzügyi és üzleti folyamatok, technológiák, termékek, az ügyféladatok új módszertan szerinti kezelésének fejlesztését és a kreatív marketinggel foglalkozó funkcióját is Budapestre hozza - ismertette.

    A külgazdasági és külügyminiszter a beruházást az új gazdaságpolitikai átállás legnagyobb sikerének nevezte. Elmondta, egyre élesedik a verseny az exportlehetőségekért és beruházásokért a világban, a gazdaság is a technológiai fejlődés korábban elképzelhetetlen szintjére lép, és új szempontok alapján dől majd el, ki lesz sikeres az új korszakban.     Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az Egyesült Államokban lezajlott politikai váltás nyomán a multilateralizmus helyét átveszi egy másfajta nemzetközi politikai gondolkodás, egy a közelmúltban példátlan erősségű patrióta gazdaságpolitika alakul ki. Megjegyezte, a patrióta kifejezést nem minősítésnek tekinti, hanem ténynek. Hozzátette: a magyar gazdaságpolitikát úgy alakítják, hogy sikeres legyen az új környezetben.

    Patrick Olson, a BlackRock ügyvezető igazgatója elmondta, Budapest mellett szólt az oktatási rendszer, az infrastruktúra minősége, a biztonság, és az életminőség szintje, valamint a kormányzat kötelezettségvállalása.     Az 1988-ban alapított, New York-i székhelyű alapkezelő mintegy 13 ezer alkalmazottat foglalkoztat 30 országban, az Európa, Közel-Kelet, Afrika (EMEA) régióban csaknem 4 ezer munkatársa van, és világszerte 25 befektetési központtal rendelkezik - ismertette.

    Melanie Seymour, a BlackRock Budapest igazgatója elmondta, a felvételt az első negyedévben kezdik, munkaerőt a legnagyobb magyar egyetemekről is keresnek, valamint szeretnék visszacsábítani az Angliában dolgozó magyarokat is. Az iroda technológiai és analitikai, pénzügyi elemzési szolgáltatásokat nyújt, később újabbakat is terveznek bevezetni - fejtette ki.