Szijjártó: Magyarország átfogó oktatási és kulturális együttműködési megállapodást köt Spanyolországgal

    Brüsszel, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Magyarország átfogó oktatási, tudományos és kulturális együttműködési megállapodást fog kötni Spanyolországgal - közölte az MTI-vel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután spanyol kollégájával, Alfonso Dastis Quecedóval tárgyalt hétfőn Brüsszelben.
hirdetés
    "Szeretnénk megerősíteni a kétoldalú együttműködést, mert néha kicsit úgy érezzük, hogy a saját barátságunknak leszünk az áldozatai. Tehát, hogy nem foglalkozunk eleget a kétoldalú kapcsolattal, ha nincsen probléma, márpedig a magyar-spanyol az egy problémamentes kapcsolat" - hangsúlyozta Szijjártó az európai uniós külügyminiszterek tanácskozásának alkalmából megrendezett találkozót követően.

    Mint mondta, abban állapodtak meg a spanyol diplomácia vezetőjével, hogy átfogó oktatási, tudományos és kulturális együttműködési megállapodást fognak létrehozni, mivel a spanyol nyelv egyre népszerűbb Magyarországon, azt immár négy egyetemen és több mint száz általános és középiskolában tanítják.

    Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy az Iberia spanyol nemzeti légitársaság úgy döntött, áprilistól újraindítja a két ország közötti közvetlen járatot, amely nyáron már naponta fog közlekedni.

    A két tárcavezető között szóba került az uniós Oroszország-politika is. Szijjártó ezzel kapcsolatban elmondta, Spanyolországgal megpróbálják majd a "racionalitás talaján" összehangolni az álláspontjukat ebben a kérdésben.