Tabuk nélkül nyúl érzékeny témákhoz az Ifjú Szivek Táncszínház Budapestre érkező előadása

    Budapest, 2016. november 7., hétfő (MTI) - Tabuk nélkül nyúl érzékeny témákhoz, a képmutatáshoz, a nő és férfi közötti kapcsolathoz vagy a családon belüli erőszakhoz a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház Budapestre érkező előadása, a Finetuning, amelyet kedden és szerdán láthatnak az érdeklődők a Várkert Bazárban.
hirdetés
    Az előadás az Ifjú Szivek Táncszínház, a Dusan Hegli Company és az Espace Alya Theatre koprodukciójaként mutatkozott be idén júliusban a franciaországi Festival OFF d'Avignon-on.

    A Finetuning a Haydn-féle vonósnégyes-koncepció különleges hangzásvilágát és a hozzá szervesen kapcsolódó organikus és egyedi mozgáskultúrát használja színházi eszközként - olvasható a szervező Nemzeti Táncszínház MTI-hez eljuttatott ismertetőjében.

    "Az előadás képzettársítások szintjén beszél hétköznapi jelenségekről. Képmutatásról, nő és férfi viszonyáról vagy akár a családon belüli erőszakról. Közép-Európában a nők elleni erőszakos cselekmények nagy részét családtagok vagy ismerősök követik el. A darab nyelvezete maga a zene" - idézi a közlemény Hégli Dusánt, a darab rendező-koreográfusát.

    Európa legnagyobb színházi fesztiválja, a Festival OFF d'Avignon közönsége huszonkét alkalommal láthatta a hagyományos tánc- és zenekultúrából építkező táncszínházi előadást. A pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház az első szlovákiai színházi társulat, amely bemutatkozott a rendezvényen.

    A társulat a kárpát-medencei magyar néptáncmozgalom, a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Színházi táncelőadásain keresztül a társulat társadalmi értékként mutatja be Közép-Európa tradicionális tánc- és zenekultúráját. Hégli Dusán koreográfus tizenhat éve irányítja az együttes művészeti tevékenységét.