Tőzsde - Csökkenéssel indult a kereskedés a főbb európai piacokon

    Budapest, 2018. február 9., péntek (MTI) - Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken pénteken, a New York-i, valamint az ázsiai és csendes-óceáni tőzsdék nyomdokain haladva.
hirdetés
    A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,34 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,30 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,14 százalékos mínuszban nyitott.

    Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az ötven legnagyobb és leglikvidebb vállalat árfolyamának változását tükröző EuroStoxx50 mutató viszont 1,16 pontos, 0,03 százalékos pluszban nyitott.

    New York és Tokió hivatalosan is a korrekció szakaszába lépett, miután az irányadó indexek értéke több mint 10 százalékkal esett a január végén elért csúcsokról. Elemzők szerint nincs válság és nem várható krach, mert a fundamentumok erősek, hanem a részvényárfolyamok gyors és jelentős növekedését törvényszerűen követő korrekció következett be.

    A piacok "félelmi indexének" tekintett volatilitási mutató a Chicago Board Options Exchange Volatility Index (VIX) csütörtökön 33,46 ponton, 20,66 százalékos pluszban zárt. Minél kisebb a mutató értéke, annál kedvezőbbek a tőzsdei kilátások. Ha az index értéke eléri a 20 pontot, az már pánikot jelez. Közel egy év nyugalom után hétfőn emelkedett 20 pont fölé a VIX, azóta is tartósan e határ fölött áll, maximumát kedden 50,30 ponton érte el.

    A nyugat-európai tőzsdék erős veszteségben zártak csütörtökön. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,49 százalékkal, a frankfurti DAX-index 2,62 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 1,98 százalékkal zuhant. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,60 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 1,74 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 2,70 százalékkal csökkent.

    Pénteken délelőtt kilenc órakor az eurót 1,2278 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon, napi szinten 0,25 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

    A bitcoin árfolyama esik. Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe - amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja - 8010,33 dolláron, 2,75 százalékos nyereségben állt kilenc órakor.

    A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára már hatodik napja csökken, miután Irán bejelentette, hogy emeli kitermelését, az amerikai nyersolajkitermelés pedig rekordnagyságra nőtt, fokozva a túlkínálat és a raktárkészletek bővülése miatti aggodalmakat.

    A legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,65 százalékos veszteségben, 64,39 dolláron, a márciusi szállítású WTI 0,92 százalékos mínuszban, 60,59 dolláron forgott.