Tőzsde - Gyengülés záráskor Nyugat-Európában

    London, Frankfurt, Párizs, 2016. szeptember 27., kedd (MTI) - Gyengültek a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók kedden.
hirdetés
    A londoni FTSE-100 0,17 százalék, a frankfurti DAX-30 0,31 százalék, a párizsi CAC-40 pedig 0,11 százalék mínuszban fejezte be a napot.

    Elemzők szerint elbizonytalanította a befektetőket a Deutsche Bank jövőjével kapcsolatos kilátás, a kőolaj árának a jelentős csökkenése, továbbá az, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) rontotta a globális kereskedelem idei bővülésére vonatkozó előrejelzését.

    A Deutsche Bank esetében a befektetők attól tartanak, hogy a 14 milliárd dolláros amerikai bírság miatt a bank tőkeemelésre kényszerülhet, miközben a Focus című német lap értesülése szerint a pénzintézet, ha kérne sem kapna az államtól mentőövet. A frankfurti értéktőzsdén kedden legnagyobb forgalmú Deutsche Bank 0,38 százalék árfolyamcsökkenéssel zárta a napot.

    A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) idén már másodszor rontotta a világkereskedelem idei növekedésére vonatkozó becslését kedden. A WTO azzal számol, hogy a világkereskedelem idén csupán 1,7 százalékkal bővül. Eredetileg 3,9 százalékos növekedést várt a nemzetközi szervezet, becslését áprilisban 2,8 százalékra változtatta.

    Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,19 százalékkal, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,10 százalékkal gyengült kedden.

    Európai tőzsdezáráskor - 17.30 órakor - az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,62 dollár (3,40 százalék) eséssel 46,31 dolláron állt.

    Ugyanekkor New Yorkban a DJIA tőzsdemutató 0,47 százalék, a Nasdaq 0,60 százalék, az SP mutató pedig 0,41 százalék erősödést jelzett a hétfői záróértékhez képest.