Varga: Magyarország stratégiai partnere Kazahsztán

    Budapest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Magyarország kiemelt figyelmet fordít a jövő évi kazahsztáni expóra, amelyen nemzeti pavilonnal vesz rész, a két ország stratégiai partnerként tekint egymásra - jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint Varga Mihály a közép-ázsiai állam függetlenné válásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen hétfőn Budapesten.
hirdetés
    Hozzátette: a két ország hagyományos jó kapcsolata Kazahsztán számára az európai államok, Magyarországnak pedig a közép-ázsiai térség elérését teszik lehetővé. A gazdasági, oktatási, egészségügyi és kulturális területeken egyre szélesebb együttműködés alakult ki az elmúlt években - tette hozzá a tárcavezető.

    Kazahsztán és Magyarország kapcsolata több, mint két rokonnép újratalálkozása, két lendületben lévő régió - a kelet-közép-európai és a közép-ázsiai - két fontos képviselőjének találkozása is, amely mindkét gazdaság számára fontos távlatokat rejt - hangsúlyozta. A kazah és magyar kormány egyetért abban is, hogy a jövőben még szorosabbra kell fűzni a kapcsolatokat. Ezt a célt szolgálja az októberben - Varga Mihály asztanai látogatása során - megalakult Magyar-Kazah Stratégiai Tanács, illetve az egyre több vállalatközi együttműködés.

    A magyarok őszinte megbecsüléssel fordulnak Kazahsztán, a kazah emberek felé, mert történelmi eredményeket értek el az elmúlt 25 évben, függetlenségük megszerzése óta - szögezte le Varga Mihály kiemelve, hogy az elismerés egyaránt szól a köztársaság gazdasági fejlődésének, a nemzeti egyetértés megőrzéséért tett lépéseknek és a társadalmi fejlődésben elért előrehaladásnak.