Volt amerikai ENSZ-nagykövet: az orosz hackertámadásokról szóló híreket az Obama-kormány terjeszthette

    Washington, 2016. december 12., hétfő (MTI) - John Bolton volt amerikai ENSZ-nagykövet szerint az orosz hackertámadásokról szóló információkat az Obama-kormány terjeszthette.
hirdetés
    A George W. Bush elnöksége idején ENSZ-nagyköveti posztot betöltő és rövid ideig Donald Trump megválasztott elnök leendő kabinetjének esetleges külügyminisztereként is emlegetett John Bolton a Fox televíziónak nyilatkozva fejtette ki véleményét vasárnap este.

    A republikánus párti politikus arra hivatkozott, hogy James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelölt elektronikus levelezésének vizsgálatát követően úgy nyilatkozott a sajtónak: Clinton levelezését illetően nem találtak közvetlen bizonyítékot külföldi titkosszolgálatok esetleges beavatkozására vagy sikeres számítógépes támadására, igaz, a választási rendszer számítógépein volt jele behatolási kísérletnek.

    Bolton hangsúlyozta: "kívülről figyelve a dolgokat, nem teljesen világos számomra, hogy a Demokrata Országos Bizottság és a Republikánus Országos Bizottság elleni számítógépes támadásokról szóló információk nem csupán félrevezetésül szolgálnak-e, amelyekért valószínűleg maga az Obama-kormányzat a felelős". Majd Comey FBI-igazgató érvelésében logikai ellentmondást vélve felfedezni Bolton azt mondta: "fel kell tenni a kérdést, hogy vajon az oroszok az okos titkosszolgálatukat miért Hillary Clinton szervere ellen vetették be, a buta titkosszolgálatukat pedig a választást lebonyolító számítógépes rendszer ellen".

    Arra az újságírói felvetésre, hogy gyanakszik-e valakire a kormányzatból vagy a hírszerzői közösségből, aki szerinte ezekért az állítólagosan hamis információkért felelős, Bolton azt válaszolta, hogy konkrétan senkit, de hozzátette: "azt hiszem, az Obama-kormányzat idején a hírszerző szervezeteket jelentősen átpolitizálták". Majd megismételte, hogy fontos lenne megválaszolni az általa feltett kérdést: ha az oroszok tényleg behatoltak valamely amerikai számítógépes rendszerbe, akkor miért hagytak nyomot maguk után?

    Az esetleges orosz hackertámadásokról szóló vita azt követően lángolt fel ismét, hogy a The Washington Post című napilap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szerint az oroszok amerikai számítógépek elleni támadásokkal próbálták meg befolyásolni a választási folyamatot. A CIA hivatalosan nem adott ki ilyen értelmű nyilatkozatot, és a vitát sem kommentálja.