Zala megyében 19 százalékkal csökkent az álláskeresők száma egy év alatt

    Zalaegerszeg, 2017. február 24., péntek (MTI) - Zala megyében 19 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők száma januárban a múlt év azonos időszakához képest - közölte a kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya pénteken az MTI-vel.
hirdetés
    Az év első hónapjában 7697 álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, 1,8 ezerrel kevesebbet, mint egy évvel korábban. A regisztráltak száma a foglalkoztatási főosztály adatai szerint a tavaly decemberit 650-el haladta meg.

    A nyilvántartottak számában bekövetkezett havi növekedés elsősorban az idényjellegű, a szezonális foglalkoztatással összefüggő (év elejére jellemző) magas beáramlásból adódott. Ugyanakkor a közfoglalkoztatottak száma csak mérsékelten, kevesebb, mint százzal csökkent - közölték.

    Januárban a gazdaságilag aktív népesség 6 százaléka volt regisztrált álláskereső Zalában. Az álláskeresési ráta a decemberinél 0,4 százalékponttal magasabb, míg az egy évvel korábbinál 1,5 százalékponttal alacsonyabb volt.

    Az év első hónapjában 1,4 ezer új álláshely volt a megyében, ebből 1,3 ezerhez nem igényeltek támogatást a munkaadók.

    Januárban 900 álláskereső került ki a nyilvántartásból, közülük 500-an váltak foglalkoztatottá.

    A foglalkoztatási főosztály közleményében kitért arra is, hogy január végén 1,7 ezer tartósan, egy évnél régebb óta folyamatosan munkát kereső regisztrált álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, 600-al kevesebb, mint egy évvel korábban.

    A nyilvántartott álláskeresőkön belül a pályakezdők száma is mérséklődött: január végén az álláskeresők 9 százaléka, 665 fiatal volt regisztrált álláskereső, míg egy évvel korábban csaknem 970-en keresetek állást a kirendeltségek segítségével.