A kortárs építészet legfontosabb kérdései a Budapesti Építészeti Filmnapokon

    Budapest, 2019. február 17., vasárnap (MTI) - Emberi történetekbe ágyazott kortárs építészettel és dizájnnal foglalkozó alkotásokkal várja a közönséget idén a Budapesti Építészeti Filmnapok sorozata, amelyet március 7. és 10. között tartanak a Toldi moziban.
hirdetés
    A seregszemlét idén Apokalipszis később szlogennel rendezi a Kortárs Építészeti Központ - olvasható a szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében.

    A filmnapokon vetített alkotások ebben az évben többek közt olyan kérdésekre keresik a válaszokat, hogy mennyi építkezést bír el még a bolygó, demokratikusabb lesz-e a városfejlesztés a videojátékok vagy a drónok használatával, hogyan változik az építőipar, ha a földszinti bejáratok helyét a tetőtéri leszállópályák veszik át, vagy hova lehet még elrejtőzni, ha valaki mégis más utat keresne.

    A fesztivál széles közönség számára kínál új nézőpontokat a városi átalakulások nyomonkövetéséhez. A szervezők szerint a film az egyik leginkább hozzáférhető eszköz, amely segít kritikusan viszonyulni a városok működésének, tervezhetőségének összetettségéhez.

    A sokszínű témák mellett a fesztivál különlegessége a műfaji változatosság, hiszen a válogatásban szerepel építészportré, városutópiákról szóló történelmi dokumentumfilm, egy-egy elhibázott tervezési folyamatot feltáró riportfilm, sci-fi a jövő városáról, de elképzelt városokról szóló animáció is.