A Madridban letartóztatott venezuelai volt kémfőnök szerint hamisan vádolják az amerikai hatóságok

    Madrid, 2019. április 15., hétfő (MTI) - A venezuelai katonai hírszerzés Madridban őrizetbe vett egykori vezetője szerint az amerikai hatóságok politikai indíttatásból, hamisan vádolják kábítószer-kereskedelemmel és együttműködéssel a kolumbiai gerillákkal - értesült bírósági forrásokból az EFE-spanyol hírügynökség hétfőn.
hirdetés
    Hugo Carvajalt múlt pénteken vették őrizetbe fia lakásán a spanyol fővárosban, szombaton pedig előzetes letartóztatásba került, miután nem járult hozzá, hogy a nemzetközi körözés alapján kiadják az Egyesült Államoknak.

    Hugo Chávez, néhai venezuelai elnök egykori bizalmasa a madridi bíróságon azt vallotta: az ellene indult amerikai eljárás hátterében a Chávez-éráról szóló értékes információi állnak, amelyek véleménye szerint stabilitás biztosíthatnak Venezuelának.

    A most 59 éves tábornok 2004 és 2011 között állt a dél-amerikai ország katonai hírszerzésének élén.

    Az EFE szerint a bíróságon azt is elmondta, hogy a kialakult politikai helyzet miatt menekült el Venezuelából, és a Dominikai Köztársaságon keresztül, hamis útlevéllel érkezett Spanyolországba március közepén.

    Carvajalt 2008-ban vádolták meg az Egyesült Államokban azzal, hogy védelmet biztosított a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) drogszállítmányainak, illetve fegyverekkel és logisztikai támogatással segítette a marxista gerillaszervezetet.

    Szombati meghallgatása során a volt kémfőnök tagadta, hogy köze volt kábítószer-kereskedelemhez és a szóban forgó kolumbiai lázadó csoporthoz.

    Az amerikai hatóságoknak most hivatalosan is be kell nyújtaniuk kiadatási kérelmüket, amelyről a spanyol bírák döntenek majd, az eljárás így több hónapig is eltarthat.

    Az amerikai kormány egy tisztségviselője pénteken a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy Carvajal értékes információk birtokában van Nicolás Maduro venezuelai elnökre vonatkozóan, és hajlandó együttműködni.

    A volt tábornok nemrégiben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Twitter-oldalán nyilvánosan elismerte Venezuela ideiglenes elnökeként Juan Guaidó ellenzéki vezetőt, és ugyanerre biztatta katonatársait is.