A népi hagyományokat felelevenítő falu és alkotóház épül Kiscsőszön

    Veszprém, 2018. február 9., péntek (MTI) - A népi hagyományokat ápoló és felelevenítő falu és kézműves alkotóház épül a Veszprém megyei Kiscsőszön uniós forrásból, a létesítmények 2020-tól működnek majd - tájékoztatta pénteken az MTI-t a pályázatot elnyert Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke.
hirdetés
    Kovács Norbert elmondta, hogy a hagyományok ápolását szolgáló látogatóhelyeket alakítanak ki Kiscsősz több pontján, többek között szekérmozi, a vizek pihenőkertje, állat- és növénybemutató várja majd az érdeklődőket.

    "Falusi szellemi kalandpark" jön létre átszőve a falut, életet lehelve annak mindennapjaiba - fogalmazott az egyesület elnöke.

    Hozzátette: elsősorban a hagyományőrző közösségeket, néptánccsoportokat, hagyományápoló köröket, valamint művészeti iskolákat és a határon túl élő magyarságot várják majd a 295 millió forintból megvalósuló hagyományfaluba.     Ugyancsak 2020-ra várható a majdnem háromszáz négyzetméteres kézműves alkotóház felépülése, melyben kovács-, fazekas-, fafaragó- és szövőműhely kap majd helyet - mondta Kovács Norbert.

    Az alkotóház a tervek szerint szaktáborok, művészeti képzések, közösségi események helyszíne lesz. A 120 millió forintból megvalósítandó alkotóközpont a kézműves termékek piacra juttatását is segíti majd - tette hozzá.

    Közölte: a beruházási pályázatok mellett több szakmai területet érintő pályázatot is elnyert az egyesület, melyek nemzetközi kutatásra, helyi társadalomfejlesztésre és gyermekek tehetségfejlesztésére irányulnak.

    Kovács Norbert beszélt arról is, hogy az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület két éve működteti a Hunyor Népfőiskolát. Kiemelte: a népfőiskola képzései és programjai az önellátásra alapuló társadalom megteremtésére irányulnak, mely az elnéptelenedéssel és elszegényedéssel küzdő vidék felemelkedésének egyik esélye lehet.