A román nemzeti bank megemelte az idei inflációs előrejelzését

    Bukarest, 2018. február 9., péntek (MTI) - A Román Nemzeti Bank 3,5 százalékra emelte az idei év végi inflációs előrejelzését a korábban közölt 3,2 százalékhoz képest.
hirdetés
    Mugur Isarescu jegybankelnök pénteken ismertette a román központi bank inflációs jelentését. Ebből kiderült, hogy az első és második negyedéves előrejelzést 3,9 százalékról 5 százalékra emelték, ami azt jelenti, hogy év közben 5 százalékos éves fogyasztói árnövekedésre is számítanak.

    Az új előrejelzés szerint 2019 végére 3,1 százalékos inflációs rátára számítanak.

    Isarescu szerint a külföldi tényezők közül az élelmiszerek árának alakulása befolyásolja a román inflációt, hiszen Romániában jelentősen megnőtt az élelmiszerimport a megnőtt fogyasztás következtében. A nemzeti bank kormányzója a belföldi hatások között a bizonytalan adópolitikát és az államháztartás bevételeit, valamint a munkaerőpiaci feszültségeket említette az inflációt befolyásoló kockázati tényezőként.

    A román jegybank szerdán 25 bázisponttal, 2,25 százalékra növelte az irányadó kamatot. Az idén ez már a második kamatemelés volt, miután január elején 1,75 százalékról 2 százalékra emelték. Isarescu akkor kijelentette, hogy a nemzeti bank ismét az inflációval küzd.

    A román éves inflációs ráta másfél év után, tavaly januárban került ismét pozitív tartományba, azóta gyors ütemben nő, decemberben négy és fél éves csúcsra, 3,3 százalékra emelkedett.