AM: Magyarország az agrárium területén is helybe viszi a segítséget a fejlődő országokban

    Budapest, 2019. május 9., csütörtök (MTI) - Magyarország az agrárium területén is helybe viszi a segítséget a fejlődő országokban - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
hirdetés
    A tájékoztatás szerint Nagy István agrárminiszter az Afrikai Diplomata Napok keretében Magyarországon tartózkodó szubszaharai afrikai országok diplomatáival folytatott budapesti egyeztetésén kijelentette, Magyarország migrációs politikájának alappillére a kiváltó okok kezelése, a "helybe visszük a segítséget" elv érvényesítése.

    A miniszter a találkozón hangsúlyozta, a fejlődő országok számára az egyik leghatékonyabb támogatás a mezőgazdaság helyi fejlesztése. Az agrártárca ennek megfelelően egy afrikai mintafarm-hálózatot dolgoz ki, illetve Ugandában egy agrárképzési projektet indított - tette hozzá.

    Az Agrárminisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium által kidolgozott mintafarm-hálózat segítségével a magyar technológiák, mezőgazdasági és környezetügyi fejlesztések helyben, az egyes afrikai országokban lesznek elérhetőek és bemutathatóak, támogatva ezzel a magyar vállalkozások exporttörekvéseit is - írják a közleményben.

    A sikerrel futó ugandai projekthez a helyi, kampalai agráregyetem is csatlakozott. A projekt május 7-én indult második, kiterjesztett fázisában diákokat és helyi oktatókat is továbbképeznek.

    A miniszter kiemelte, a nehéz helyzetben lévő országokat az Agrárminisztérium szakmai tudásátadáson keresztül tudja a leginkább támogatni. Így elősegíti az adott ország mezőgazdasági termelésének hatékonyságát, az élelmiszerhiány csökkentését, valamint a népesség helyben tartását.