Amerikai elnökválasztás - Tíz elektor a hírszerzés vezetőjétől kért tájékoztatást, mielőtt szavazna Trump elnökségéről

    Washington, 216. december 12., hétfő (MTI) - Tíz elektor az amerikai hírszerzés vezetőjétől kér tájékoztatást, mielőtt szavazna Donald Trump elnökségéről. Közben a Fehér Ház is az esetleges orosz beavatkozás vizsgálata mellett tette le a voksát, és Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője is támogatja az átfogó vizsgálatot.
hirdetés
    A tíz elektor James Clappernek, az amerikai hírszerzés csúcsvezetőjének írt nyílt levélben kért részletes tájékoztatást arról, hogy milyen információk és bizonyítékok állnak rendelkezésre az oroszoknak a választási folyamatba történt beavatkozásáról. Az elektorok azzal érveltek, hogy a kért információk hiányában a maguk részéről nem tudják megszavazni elnöknek Donald Trumpot, mert úgy gondolják, hogy nem szavazhatnak olyan emberre, aki szerintük nem biztos, hogy az amerikai érdekeket szolgálja. A nyílt levél azonban alig egy órával közzététele után elérhetetlenné vált.

    A Fehér Ház közben támogatásáról biztosította azt a parlamenti vizsgálatot, amelyet több kongresszusi politikus sürgetett annak érdekében, hogy kiderítsék: Oroszország befolyásolta-e az amerikai választási folyamatot számítógépes rendszerek elleni támadásaival. A Fehér Ház támogatását Obama elnök szóvivője, Josh Earnest erősítette meg szokásos napi sajtótájékoztatóján.

    "Mi régóta támogatjuk e kérdés kongresszus általi vizsgálatát" - mondta Earnest, aki hangsúlyozta: egy ilyen vizsgálat, amely eldönti, hogy Oroszország Donald Trump érdekében beavatkozott-e a választási folyamatba "határozottan jogos". Earnest megfogalmazásában nem kell védelmi szakembernek lenni ahhoz, hogy érthető legyen, "kinek használt Oroszország kíberaktivitása".

    Hétfőn Mitch McConnell, a szenátus többségben lévő republikánus frakciójának vezetője is kiállt a vizsgálat szükségessége mellett. "Az oroszok nem a barátaink" - szögezte le hétfő sajtótájékoztatóján McConnell. Egyúttal hangsúlyozta azt is, hogy maximálisan megbízik az amerikai hírszerző szervezetek, kivált a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) munkájában.

    McConnell véleményéhez csatlakozott Paul Ryan, a képviselőház szintén republikánus elnöke, aki elfogadhatatlannak nevezett bármilyen külföldi beavatkozást az amerikai választásokba. "Különösen problematikus Oroszország beavatkozása, hiszen Putyin elnöksége idején Oroszország agresszor volt, s folyamatosan fellép az amerikai érdekek ellen is" - szögezte le Ryan.

    Mind McConnell, mind Ryan azonban elutasította egy nagy, különleges vizsgálóbizottság felállítását, olyat, amilyent például a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek vagy a Watergate-ügy kapcsán hoztak létre.

    Az elnökválasztás óta eltelt hetekben állandó téma az amerikai politikai-, és közéletben, hogy vajon Oroszország befolyásolta-e az elnökválasztás eredményeit. Többségükben demokrata párti politikusok feszegették ezt, de a hét végén két republikánus szenátor, John McCain arizonai és Lindsey Graham dél-karolinai politikus, szintén kongresszusi vizsgálatot sürgetett az ügyben, azt követően, hogy a The Washington Post című napilap meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva azt közölte: az amerikai hírszerzésnek állítólag bizonyítékai vannak arra, hogy oroszok követtek el támadásokat amerikai számítógépes rendszerek ellen. Az amerikai hírszerző szervezetek egyike sem tett azonban ezt az állítást megerősítő vagy cáfoló nyilatkozatot.

    Az Egyesült Államokban a szavazásra jogosultak nem közvetlenül a jelöltekre voksolnak, hanem elektorokat választanak, akik aztán megválasztják az elnököt.