Áprilisban hat havi csúcsra emelkedett az infláció Kínában

    Peking, 2019. május 9., csütörtök (MTI) - A várakozásoknak megfelelően hat havi csúcsra emelkedett áprilisban az infláció Kínában a nemzeti statisztikai hivatal csütörtöki jelentése szerint.
hirdetés
    Az idén áprilisban a várakozásoknak megfelelően 2,5 százalékra, tavaly október óta a legmagasabbra emelkedett a fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke a márciusi 2,3 százalékról. Februárban 1,5 százalék volt az éves áremelkedés.

    Havi bázison a fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek áprilisban, szemben a márciusi 0,4 százalékos havi csökkenéssel.

    A fogyasztói árak áprilisi éves emelkedéséhez az élelmiszerárak emelkedése járult hozzá a legnagyobb mértékben. Az élelmiszerárak három éve a legnagyobb mértékben, 6,1 százalékkal emelkedtek az idén áprilisban.

    Az afrikai sertéspestis miatt megcsappant a vágósertés állomány Kínában, a disznóhús ára áprilisban 14,4 százalékkal ment fel, a zöldségárak 17,4 százalékkal, a gyümölcsárak 11,9 százalékkal emelkedtek áprilisban.

    A termelői árak évi 0,9 százalékkal emelkedtek áprilisban az előző havi 0,4 százalék után, szemben a 0,6 százalékos elemzői várakozásokkal. Az áprilisi 0,9 százalék négy havi csúcs, tavaly december óta a legmagasabb éves áremelkedés.

    Havi bázison a termelői árak 0,1 százalékkal csökkentek áprilisban a márciusi 0,1 százalékos emelkedés után.