Az ÁSZ nyolcadik alkalommal készítette el a közszféra szervezeteit vizsgáló integritás-felmérését

    Budapest, 2019. május 9., csütörtök (MTI) - Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nyolcadik alkalommal készítette el a közszféra szervezeteinek integritási (korrupciós kockázati) felmérését, amelyben minden korábbinál több, 3451 szervezet vett részt - közölte a számvevőszék csütörtökön az MTI-vel.
hirdetés
    A közlemény szerint az ÁSZ a felmérést még 2018. szeptemberében hirdette meg, akkor több mint 10 ezer költségvetési szervet kértek fel az adatközlésre, a szervezetek válaszaikat 2018. október 24-ig küldhették vissza a számvevőszék számára.

    Az ÁSZ megállapította, hogy a közszféra intézményei körében az integritás kockázatok és a kontrollok (a korrupciós kockázatok és azok megelőzését szolgáló intézkedések) kiépítettsége jellemzően együtt mozog: minél magasabb a kockázati szint, annál magasabb a kontroll kiépítettség is. Az egyes intézménycsoportok azonban eltérően teljesítenek a különböző területeken.

    A legmagasabb kockázati szinttel a kormány és a kormányhivatalok, valamint a felsőoktatás rendelkezik, magas kontroll kiépítettség mellett. Kiemelkedő a korrupciót megelőző intézkedések kiépítettségi szintje az igazságszolgáltatás, rend és honvédelem, valamint a független intézmények körében, míg a kockázati szint ehhez képest mérsékelt. A helyi önkormányzatoknál azonban a magas kockázati szinthez csupán átlagos szintű kontroll kiépítettség társul.

    Korrupciós kockázatot jelent a magyarországi közszféra intézményei számára, hogy a válaszadók 90 százaléka szerint a jogszabályi környezet komplex, 80 százalékuk nyújt közszolgáltatást, illetve 54 százalékuk gyakorol méltányosságot.

    A kontrolleszköz elterjedéséről megjegyezték, a válaszadóknak 15 százaléka alkalmaz az emberi tényező teljes kizárásával - így a korrupciós kockázatok minimalizálásával - működő automatizált rendszereket. Az ügyfelek elégedettségére is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek, az ügyfelek elégedettségét a válaszadók 40 százaléka, főként az oktatási és egészségügyi intézmények mérik. Az ÁSZ szerint azonban fontos lenne szinte minden közszolgáltatást végző intézmény számára az ügyfelek véleményének, tapasztalatainak megismerése, ugyanis az ellátás színvonala és integritása ennek nyomán fejleszthető.