Az első világháborúban harcoló magyar zsidó katonákról nyílt kiállítás Krakkóban

    Varsó, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Az első világháborúban harcoló magyar zsidó katonákról nyílt hétfőn kiállítás Krakkóban, a Galícia Zsidó Múzeumban.
hirdetés
    A Júda Magyar Oroszlánjai című tárlat megnyitóján jelen volt Benkő Tibor magyar és Mieczyslaw Gocul lengyel vezérkari főnök, valamint Totha Péter Joel magyar vezető tábori rabbi és Michael Schudrich lengyel főrabbi is.

    A lengyelországi magyar évad keretében a varsói Magyar Kulturális Intézet társszervezésében megnyílt, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság által támogatott tárlat tárgyi emlékek, korabeli fényképek és dokumentumok segítségével idézi fel a háború keleti frontján, Galíciában vívott harcok történelmi összefüggéseit, eleveníti fel az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében küzdő magyarországi zsidók sorsának társadalmi és vallási vetületeit is.

    Megtekinthető egyebek között a magyar bajtársai között nagy tekintélynek örvendő, tábornokká előléptetett nemes krupieci Bauer Gyula sapkája és kardja.

    A kiállítás főkurátora, Bíró Ákos önkéntes műveleti tartalékos százados a megnyitón elmondta: a projekt egy feledésbe merült történelmi fejezetet mutat be a lengyel-magyar kapcsolatokból, feleleveníti a lengyelországi és a magyarországi zsidók kapcsolatainak emlékét.

    Bíró Ákos, aki a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely munkatársa, emlékeztetett arra is, hogy számos magyar zsidó katona halt hősi halált a 102 éve, 1914. november 28. és december 18. között lezajlott limanowai csatában. A mai Délkelet-Lengyelországban fekvő város közelében vívott ütközetben az osztrák-magyar csapatok megállították és a Dunajec folyó mögé szorították vissza a Krakkó irányába áttörni készülő orosz csapatokat.

    Michael Schudrich lengyel főrabbi hangsúlyozta, hogy a kiállítás hozzájárul a sztereotípiák legyűréséhez, bizonyítja, hogy "fájdalmas és igazságtalan az az állítás, miszerint a zsidók nem harcoltak hazájuk hadseregében".

    A kiállítás rendezői emlékeztettek arra, hogy a monarchia hadseregében a birodalomban élő összes nemzetiség, etnikai és vallási csoport képviseltette magát, köztük lengyelek, magyarok, osztrákok és csehek. A monarchia különböző országaiból származó zsidó katonák számát 275-400 ezerre becsülik.

    Az első világháború összes frontján, a különféle hadseregekben mintegy 1,5 millió zsidó harcolt, és a hadseregekben általában nagyobb arányban voltak képviselve annál, mint amekkora hányadot az adott ország népességében alkottak - olvasható a Galícia Zsidó Múzeum honlapján.

    A Júda Magyar Oroszlánjai című kiállítás jövő júniusig tekinthető meg Krakkóban. A hétfő esti megnyitón Párniczky András vezetésével a Nigun zenekar lépett fel Bartók-produkciójával.