Az EU 525 millió eurós támogatást biztosít a védelmi ipart erősítő kezdeményezéseknek

    Brüsszel, 2019. március 19., kedd (MTI) - Az Európai Bizottság irányadó munkaprogramokat fogadott el, amelyek 2019-2020-ban akár 500 millió (egy euró mintegy 320 forint) eurónyi társfinanszírozást biztosítanak közös védelmi ipari fejlesztésekhez, és további 25 millió eurót különítettek el 2019-es együttműködésen alapuló védelmi kutatási projektek támogatására - közölte az uniós bizottság kedden.
hirdetés
    A tájékoztatás szerint az uniós bizottság a program segítségével olyan területekre kíván összpontosítani, mint a dróntechnológia, a műholdas kommunikáció, a korai előrejelző rendszerek, a mesterséges intelligencia, a kibervédelem vagy a tengerfelügyelet.

    Mint közölték, az első védelmi célú kutatásra irányuló előkészítő intézkedés (PADR) keretében a bizottság kilenc pályázati felhívást tesz közzé 2019-re, melyeket 12 másik követ majd a 2020-ban. A pályázatok a légi, a szárazföldi, a tengeri, a kiber- és az űrvédelem kiemelt területeit fedik le.

    Mint közölték, a védelmi technológiákra vonatkozó pályázatok azt vizsgálják, hogyan tudja az EU a legjobban támogatni azokat a védelem területén áttörést hozó technológiákat, amelyek gyökeres változásokhoz vezethetnek a hadviselés terén.