Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint nem sért uniós jogot a CETA vitarendezési mechanizmusa - FRISSÍTETT (új: belga kormányfő)

    Brüsszel/Luxembourg, 2019. január 29., kedd (MTI) - Nem sérti a közösségi jogot az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás (CETA) egyesek által bírált vitarendezési mechanizmusa - így foglalt állást kedden az Európai Bíróság illetékes főtanácsnoka.
hirdetés
    A 2017 szeptemberében hosszas huzavona után ideiglenesen hatályba lépett szerződés befektetővédelmi rendelkezéseit, azokon belül is mindenekelőtt a vitarendezési mechanizmust többen aggályosnak tartják. A belgiumi Vallónia tartomány parlamentje például hetekig blokkolta az egyezmény aláírását, mondván, a rendszer lehetőséget ad arra, hogy a multinacionális nagyvállalatok kikezdjék az uniós és a belga jogszabályi előírásokat, környezetvédelmi, egészségügyi, munkavédelmi, munkajogi normákat.

    A vallon törvényhozás végül megadta a hozzájárulását, egyebek mellett azzal a feltétellel, hogy a brüsszeli központi kormány kikéri az Európai Bíróság véleményét az ügyben.

    Kedden közzétett indítványában Yves Bot főtanácsnok rámutatott, hogy a befektetések körüli vitákat rendezni hivatott bírósági rendszer nem csorbítja a luxemburgi székhelyű EU-s törvényszék jogkörét és elsődlegességét, s nem vonja kétségbe az uniós jog autonómiáját. Hangsúlyozta, hogy előbbi keretében nem rendelhető el törvények érvénytelenítése, mindössze kártérítések szabhatók ki szükség esetén.

    A CETA nem sérti az egyenlő bánásmód elvét, a vitarendezésre szolgáló különbíróságok pedig megfelelő eljárási garanciákat foglalnak magukban - írta.

    A főtanácsnok feladata, hogy pártatlanul és függetlenül eljárva javaslatot terjesszen az Európai Bíróság elé a rábízott ügy megoldására vonatkozóan. Az indítvány nem köti a bírákat, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.

    Charles Michel belga ügyvivő kormányfő üdvözölte az állásfoglalást, amely szerinte Belgium és a multilaterális együttműködés számára győzelmet, a populisták és a befelé fordulás hívei számára vereséget jelent. Aláhúzta, hogy több mint háromezer belga cég exportál a kanadai piacra, összesített kivitelük mértéke 2018 első felében 56 százalékkal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest.

    "Jó hír lenne az állampolgáraink, a vásárlóerőnk és a gazdasági dinamizmusunk szempontjából, ha a bíróság ezt megerősítené" - mondta.