Az ingyen utazó egyetemisták miatt emelkedett az utaslétszám a román vasúti személyszállításban

Megjegyzés: anyagunk 2. bekezdésének 1. mondata helyesen: Míg a román állami vasúttársaságnak 2016-ban 52,9 millió utasa volt, tavaly már 5 4 , 3 millió utast, köztük 6,4 millió egyetemistát szállított. (az utasok tavalyi számát javítottuk)
hirdetés
    Bukarest, 2018. február 9., péntek (MTI) - Tavaly csaknem másfél millióval emelkedett az utaslétszám a román állami vasúttársaság személyszállító vállalatánál (CFR Calatori), az utasok több mint tíz százaléka azonban egyetemi hallgató volt, ők tavaly óta ingyen válthatnak jegyet a CFR járataira - derült ki a Hotnews.ro hírportál által pénteken közölt adatokból.     Míg a román állami vasúttársaságnak 2016-ban 52,9 millió utasa volt, tavaly már 53,4 millió utast, köztük 6,4 millió egyetemistát szállított. Az egyetemisták - állami szubvencióból fedezett - szabadjegyeinek ellenértéke megközelítette a 200 millió lejt (13 milliárd forint).

    Mivel egyes járatok a hazautazó diákok miatt hétvégenként túlzsúfolttá váltak, a CFR Calatori a kevésbé kihasznált járatainak beszüntetésével, a vagonok átcsoportosításával próbál megoldást találni a helyzetre. A Feroviarul.ro szakportál múlt heti közlése szerint a CFR Calatori csaknem száz vonatjáratot töröl március elsejétől, vagy csak munkanapokon üzemeltet.

    A cég azzal indokolta az intézkedést, hogy a törölt járatokra általában tíznél kevesebb utas vált jegyet, így működtetésük nem kifizetődő. Ezzel szemben vannak olyan - a főváros és Erdély között alig 3-4 kocsival közlekedő - járatok, amelyeken állva utaznak az utasok. Tavaly a CFR mintegy 700 ezer utasának nem jutott ülőhely - közölte a szakportál.

    A CFR Calatori 2011 óta nem tudott új vasúti kocsikat beszerezni, a járműpark elöregedett. A cég több mint 4000 vagonja közül alig 800-at tud használni, idén pedig további kétszázat lesz kénytelen kiszuperálni, mivel a karbantartásra fordítható költségvetése 450 millió lejjel csökkent. A társaságnak most, hogy növekedni kezdett az utaslétszám, további 300-350 vasúti kocsira lenne szüksége - írta a Feroviarul.

    A CFR Calatori tavaly napi 1200 járatot indított. A román vasútvonalakon a piacon jelen lévő öt magántársaság további 300 - többnyire regionális - személyszállító járatot közlekedtet.

Előzmény/folytatás   Az ingyen utazó egyetemisták miatt emelkedett az utaslétszám a román vasúti személyszállításban 2018. február 9. Bukarest, 2018. február 9., péntek (MTI) - Tavaly csaknem másfél millióval emelkedett az utaslétszám a román állami vasúttársaság személyszállító vállalatánál (CFR Calatori), az utasok több mi...