Az MSZP támogatja a polgármesteri fizetésemelést

    Budapest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Az MSZP megszavazza a polgármesterek fizetésével kapcsolatos, kétharmados támogatást igénylő törvénymódosítást - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
hirdetés
    Varga László elmondta, 2014-ben a Fidesz elvette a polgármesterek fizetésének jó részét, ez az intézkedés különösen a kistelepülési polgármestereket sújtotta.

    Hozzátette: bár az Országgyűlés elé került önkormányzatitörvény-módosítás tartalmaz nem megfelelő elemeket, az MSZP támogatni fogja azt a kistelepülési polgármesterek érdekében.

    A frakcióvezető-helyettes azt mondta, követelik, hogy ezt a kérdést a kormány a jövő évi költségvetésben is rendezze.

    Szorgalmazta az alacsony keresetű önkormányzati dolgozók fizetésemelését is.

    Az önkormányzati törvény módosítása szerint egy 500 lakosúnál kisebb település polgármesterének bére az államtitkári fizetés 30 százaléka lenne, 1500 lakosig 40 százaléka, 2000 lakosig 50 százaléka, 5000 lakosig 55 százaléka, 10 ezer lakosig 60 százaléka, 30 ezer lakosig 70 százaléka, afölötti lélekszámnál pedig az államtitkár bér 80 százaléka lenne.

    Varga László kitért arra, hogy az MSZP szerint a biztos megélhetéshez nettó 100 ezer forint kell úgy, hogy közben a kis- és közepes vállalkozások terhei csökkenjenek.

    Hozzátette: "az urizáló fideszes elit" azonban a multik oldalára állt, a szocialisták szerint azonban a multik támogatása helyett a kisvállalkozások terheit kell tovább csökkenteni, hogy ki tudják fizetni a megemelt minimálbért.