Az ukrán parlament kivette a botrányt okozó módosítást a korrupcióellenes bíróságról elfogadott törvényből

    Kijev, 2018. július 12., csütörtök (MTI) - Az ukrán parlament csütörtökön olyan javaslatot szavazott meg, amellyel eltörölte a korrupcióellenes bíróság létrehozásáról szóló, június elején elfogadott törvénybe bekerült módosítást, így mostantól az új testület lesz illetékes minden korrupciós természetű ügyben, beleértve azokat is, amelyek tárgyalását már első fokon lefolytatták.
hirdetés
    A korábbi módosítást eltörlő mostani előterjesztést a 450 fős törvényhozás 254 tagja támogatta. A jogszabály értelmében így a Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság megalakulásának napjától a fellebbviteli bíróságok nem fogadhatnak be több kérelmet korrupciós természetű ügyekben.

    Június 13-án a Transparency International nevű nemzetközi jogvédő szervezet ukrán tagozata jelezte, hogy olyan "kiskaput" találtak a korrupcióellenes bíróság létrehozásáról június 7-én elfogadott törvényben elrejtve, amelynek köszönhetően jó eséllyel megúszhatja számos nagy horderejű korrupciós ügy vádlottja a felelősségre vonást. A törvény szövegébe ugyanis egy módosító javaslattal - amelyet ráadásul az illetékes bizottság nem is tárgyalt - bekerült egy olyan kitétel, amely szerint a jelenleg már bírósági tárgyalási szakaszban lévő korrupciós ügyek esetében a másod-, illetve magasabb fokú perek lebonyolítása még nem az új - várhatóan féléven belül megalakuló - országos hatáskörű korrupcióellenes bíróság, hanem a most működő általános, területileg illetékes fellebbviteli bíróságok hatáskörébe tartozik, amelyek viszont - mint jogvédők gyakorta hangoztatják - messze nem tekinthetők befolyástól menteseknek.

    A nyugati szakértők részvételével kiválasztott bírákból álló Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság márpedig a várakozások szerint az első politikai, illetve gazdasági körök befolyásától mentes, független fellebbviteli testülete lehet Ukrajnának, amely ezáltal lényegesen hatékonyabbá teheti a korrupció elleni küzdelmet. Éppen ezért sürgették Ukrajna nyugati partnerei - köztük legnagyobb hitelezője, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - a bírói testület létrehozását.

    A Transparency International azonnal követelte a kifogásolt módosító indítványnak a kivételét a törvényből, később más nemzetközi szervezetek is jelezték nemtetszésüket. Legutóbb az Európai Unió a hétfői EU-ukrán csúcstalálkozót lezáró közös nyilatkozatban tért ki arra, hogy noha a korrupcióellenes bíróság létrehozásáról szóló törvény megszületése dicséretes, a jogszabályba került "hibát" ki kell javítani.