Benkő: a migráció veszélyezteti leginkább Európa biztonságát

    Budapest, 2019. január 30., szerda (MTI) - A migráció veszélyezteti leginkább az európai emberek biztonságát - nyilatkozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy Bukarestben tartják szerdán és csütörtökön az európai védelmi miniszteri találkozót.
hirdetés
    A miniszter kifejtette: Európa - és benne Magyarország - biztonságpolitikai szempontból új szakaszba lépett. Európa biztonsága jelentősen romlott és az új típusú biztonsági problémákra nem lehet rutinszerűen reagálni. Európa vezetőinek komolyan kell vennie a kontinens és az európai emberek biztonságát fenyegető veszélyeket, amelyek közül legsúlyosabb a migráció, amely kapcsán mielőbbi irányváltásra van szükség - hangsúlyozta.

    Benkő Tibor szerint olyan új kihívások jelentek meg a világban, mint például a terrorizmus, a migráció, vagy a kiberhadviselés, amelyekre közös válaszokat kell adni biztonságunk megőrzése érdekében.

    Az európai uniós védelmi miniszterek találkozóján a tervek szerint áttekintik az európai védelmi kezdeményezések, a védelmi képességfejlesztési projektek közötti koherencia, és a katonai műveletekben való alkalmazhatóság kérdéseit.

    Benkő Tibor kitért a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programra, amelynek keretében jelentős fejlesztésekkel modernizálják a honvédséget. A biztonság egyik záloga a korszerű eszközökkel rendelkező, felkészült és elkötelezett katonákból álló hadsereg - fogalmazott a tárcavezető. "A Magyar Honvédség tekintetében ezt a munkát megkezdtük: egy erősebb Magyar Honvédség létrehozásával hozzájárulunk egy erősebb európai védelemi együttműködéshez, ezzel együtt egy szilárd alapokon nyugvó NATO szövetségesi rendszerben vagyunk érdekeltek" - mondta Benkő Tibor.