Birkózó-vb - Barka bronzért küzdhet, Szabó elődöntős

    Budapest, 2016. december 11., vasárnap (MTI) - A 60 kilogrammos Barka Emese a bronzéremért léphet szőnyegre a nem olimpiai súlycsoportok budapesti birkózó-világbajnokságának vasárnap esti programjában, melyben mellette a kötöttfogású Szabó László (80 kg) is érdekelt lesz, miután bejutott az elődöntőbe.
hirdetés
    A BOK (volt Syma) Csarnokban zajló esemény második - egyben utolsó - napja remekül indult magyar szempontból, ugyanis a 16 között kezdő Barka, a selejtezőben szőnyegre lépő Szabó és a szabadfogású Gulyás Zsombor (70 kg) is győzött első meccsén, szinte egy időben.

    A vb- és Eb-bronzérmes, Európa játékok-első Barka az azeri Tatyjana Omelcsenkóval találkozott, aki a papíron sem jelenthetett számára gondot: a csepeli birkózó három és fél perc alatt technikai tust jelentő 10-0-ás előnyt harcolt ki. Közben Szabó a görög Nikolaosz Varkaszt intézte el ugyanúgy kevesebb mint négy perc alatt (11-0). Gulyásnak már sokkal nehezebb útja volt a 16 közé, az ukránok Eb-harmadikjával, Szemen Radulovval óriási csatát vívott, s 4-2-re nyert.

    A következő körben már csak Szabó László sikerének lehetett örülni, ugyanis Barka és Gulyás is kikapott. Az UTE kötöttfogásúja a kínai Na Csün-csie ellen diadalmaskodott úgy, hogy egészen az utolsó másodpercekig kézben tartotta a meccset, szép akciókkal 6-2-re vezetett, a végén azonban figyelmetlen volt, s megdobta őt riválisa, ám akciója csak két pontot ért, így végül Szabó nyert.

    A nyolc között a lengyel Eb-ezüstérmes Edgar Babayan nehéz riválisnak ígérkezett Szabó számára, ezzel szemben szinte az addigi legkönnyebb lett, Szabó ugyanis fél perc után parádés válldobást mutatott be, amiért öt pontot kapott, majd még a menet vége előtt elérte a technikai tushoz elegendő különbséget (8-0). Szabó az elődöntőben a török Aslan Atemmel találkozik.

    Barka remekül kezdett a szintén kínai Pej Hszing-ru elleni negyeddöntőben, s az első három percben két szép levitellel 4-0-ra elhúzott. Megnyugtatónak tűnt az előny és a meccs képe is, a második szakaszban azonban az addig sokat szabálytalankodó kínai energikusan támadott, s az utolsó percre egyenlített, majd a hajrában előbb szépen kontrázta meg a magyar akcióját, végül pedig mögé került, így 8-4-re győzött. A kínai később az elődöntőben is győzött, Barka pedig a vigaszágra került, ahol könnyedén verte technikai tussal a svéd Therese Perssont, így este a bronzért léphet szőnyegre a japán Szakano Jui ellen.

    Gulyás Zsombor a nyolcaddöntőben a kazah Nurlan Bezsanovval csapott össze, s öt percig teljes nyílt csata folyt a két fél között. A kazah vezetett, majd Gulyás 2-2-re egyenlített. A hajrát azonban a kazah bírta jobban, s szép akciókkal végül 6-2-re győzött. Bezsanov később a döntőig menetelt, így Gulyás a vigaszágra került.