Birkózó-vb - Szabó László is bronzért küzdhet

    Budapest, 2016. december 11., vasárnap (MTI) - A 80 kilogrammos kötöttfogású Szabó László elveszítette elődöntőjét, így - Barka Emeséhez (60 kg) hasonlóan - a bronzéremért léphet szőnyegre a nem olimpiai súlycsoportok budapesti birkózó-világbajnokságának vasárnap esti programjában, melyben a szabadfogású Gulyás Zsombor nem lesz érdekelt, miután a vigaszágon kikapott.
hirdetés
    A BOK (volt Syma) Csarnokban zajló vb-n Szabó az elődöntőig nagyszerűen menetelt, s a négy között is minden úgy alakult, ahogy akarta, egészen 5:45 percig. A török Aslan Atem elleni meccs nagy iramban kezdődött, s még az első percben a rivális lecsavarta Szabót (0-2), ám az UTE sportolójának sikerült visszafognia (1-2), majd rögtön pörgetett is, így 3-2-es vezetésénél állította fel őket a mérkőzésvezető. A vezetés tudatában sem vált passzívvá az Eb-bronzérmes magyar, és még a szünet előtt egy szép levitellel növelte 5-2-re előnyét.

    A második menetben sokáig nem történt érdemleges esemény, Szabót egyszer ugyan intették (5-3), ám előnye biztos volt, különösképpen a meccs képe alapján. Atem látványosan elfáradt, s már a több száz magyar szurkoló szinte biztosnak látta a sikert, amikor 15 másodperccel a vége előtt egy szőnyeg széli kavarodás után a török a magyar mögé ment (5-5), amivel megszerezte a győzelmet.

    "Ezt nem hiszem el" - mondta dühösen Sike András szövetségi kapitány, míg Takács Ferenc, a válogatott edzője annyit tett hozzá, hogy Szabó megnyert meccset veszített el, mert fejben nem bírta a végét úgy, hogy a török még a magyarnál is fáradtabb volt a végén, és semmi nem utalt a fordulatra.

    Gulyás Zsombornak a vigaszág első körében a kirgiz Elaman Dogdurbek volt az ellenfele, akitől 5-4-re kikapott, s ezzel számára véget ért a világbajnokság.

    A vasárnap este 18 órakor kezdődő döntős programban Szabó László mellett Barka Emese (60 kg) is a bronzéremért lép majd szőnyegre.