Börtönbüntetése ellenére is képviselő marad Nikola Gruevszki

    Belgrád/Szkopje, 2018. november 9., péntek (MTI) - Nikola Gruevszki volt miniszterelnök, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) egykori elnöke parlamenti képviselő marad, annak ellenére, hogy hamarosan meg kell kezdenie börtönbüntetésének letöltését, a szkopjei képviselőház ugyanis pénteken nem szavazta meg a politikus parlamenti képviselői mandátumának a visszavonását.
hirdetés
    A Vesti.mk macedón hírportál beszámolója szerint a 120 tagú parlamentben 58-an szavaztak Gruevszki mandátumának visszavonására, 29-en pedig ellene, a lépéshez azonban kétharmados többségre lett volna szükség, vagyis 80 képviselőnek kellett volna igennel szavaznia ahhoz, hogy Gruevszki a jövőben ne ülhessen a parlamenti padsorokban.

    A mandátum visszavonását a parlament adminisztratív bizottsága kezdeményezte a hét elején arra hivatkozva, hogy egy képviselő megfosztható a megbízatásától, amennyiben "érdemtelenné" válik arra, például azért, mert bűncselekményt követett el. A macedón törvények szerint amennyiben valakit öt vagy annál több évig terjedő börtönbüntetésre ítélnek, akkor automatikusan megszűnik a megbízatása, minden más esetben a törvényhozásnak kell szavaznia a politikus státusáról.

    Nikola Gruevszkit hivatali visszaélés miatt két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték májusban. Az ítélet szerint Gruevszki miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót.

    A 600 ezer euró (192,85 millió forint) értékű Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki - azóta kormányfővé választott - szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit. Az eljárás során perdöntő bizonyítékká vált Nikola Gruevszkinek és az akkori belügyminiszternek az egyik telefonbeszélgetése, amelyben a gépjármű megvásárlásáról esik szó.

    Gruevszkinek csütörtökön kellett volna megkezdenie börtönbüntetésének letöltését, de ügyvédei indítványt nyújtottak be, amellyel nyertek még néhány napot a politikus számára. Az ügyvédek emellett az ügy újratárgyalását kezdeményezték a legfelsőbb bíróságon.

    A pénteki szavazás azért volt fontos, mert ezen múlt, hogy Nikola Gruevszkinek a börtönben töltött idő alatt is jár-e a képviselői juttatás. Mivel a honatyák nem fosztották meg megbízatásától, ezért a következő időszakban is a parlamenttől kapja majd a fizetését - emlékeztetett közösségi oldalán Pavle Bogoevszki, a képviselői mentességért felelős bizottság vezetője. Hozzátette ugyanakkor, hogy Gruevszki addig kapja a fizetését, amíg öt évre nem tornásszák fel a büntetését. A politikus ezzel arra utalt, hogy a volt miniszterelnök ellen további négy eljárás folyik korrupció, hivatali visszaélés, bűnszervezetben való részvétel és közrend elleni bűncselekményre történő felbujtás miatt, és ha bűnösnek találják, akár több mint tíz évig is a börtönben maradhat.