Brexit - A Bank of England rontotta növekedési előrejelzését

    London, 2018. december 20., csütörtök (MTI) - Rontotta a brit gazdaság növekedésére szóló rövid távú előrejelzését csütörtökön a Bank of England, elsősorban a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatát övező bizonytalanságok miatt.
hirdetés
    A brit jegybank monetáris tanácsa az idei utolsó kamatdöntő ülésről kiadott csütörtöki bejelentés szerint változatlanul hagyta a 0,75 százalékos alapkamatot.

    A döntéshez fűzött 12 oldalas évzáró elemzésben a monetáris testület közölte, hogy megítélése szerint gyengültek a brit gazdaság rövid távú növekedési kilátásai, és a vállalati szektor termelésnövekményét mérő legtöbb felmérés is romlott az elmúlt hónapokban.

    A Bank of England szerint lehetséges, hogy a Brexit körüli megnövekedett bizonytalanságok környezetében e felmérések túlbecsülik a lassulás mértékét. A jegybank mindazonáltal közölte: az idei negyedik negyedévre már csak 0,2 százalékos növekedést vár a brit gazdaságban, 0,1 százalékponttal lassabbat a legutóbbi inflációs jelentésben szereplő előrejelzésnél.

    A harmadik negyedévben 0,6 százalékos negyedéves összevetésű növekedést mértek a brit gazdaságban.

    A Bank of England csütörtöki elemzése szerint a Brexit körüli bizonytalanságok jelentősen erősödtek a monetáris tanács legutóbbi ülése óta, és ennek terhei már a piacokon is látszanak: a banki finanszírozási költségek, valamint a pénzügyi szektoron kívüli, magas hozamú - vagyis kockázatosabb - kategóriába sorolt vállalati kötvények felárai meredeken, a többi fejlett gazdaságban tapasztalható ütemnél gyorsabban emelkedtek, a brit piacra összpontosító vállalatok részvényei érdemben gyengültek, a font is tovább gyengült és árfolyamkilengési hajlama is jelentősen erősödött.

    Az üzleti szektorban végrehajtott beruházások értéke a legutóbbi három negyedév mindegyikében csökkent, az elmúlt tizenkét hónapban csaknem 2 százalékkal esett vissza, miközben a hét vezető ipari hatalom (G7) többi gazdaságában átlagosan 3,5 százalékkal nőtt ugyanebben az időszakban - áll a brit jegybank csütörtöki helyzetértékelésében.

    A Bank of England nem először hívja fel a figyelmet a Brexit-folyamatból eredő növekedési kockázatokra.

    Nemrégiben bemutatott, számos forgatókönyvet vizsgáló 87 oldalas tanulmányában közölte: a teljesen szabályozatlan Brexitre kidolgozott legrosszabb stresszhelyzeti szimulációs modellek arra vallanak, hogy a brit hazai össztermék (GDP) e forgatókönyv-változat esetén 8 százalékkal zuhanna a 2019 első negyedévére várható szinthez képest.

    Ez összeomlásszerű recesszió lenne, sokkal súlyosabb, mint amelyet a brit gazdaság a tíz évvel ezelőtti pénzügyi válság alatt átélt: a brit hazai össztermék értéke a válság előtti utolsó csúcspont és az akkori ciklus mélypontja között összesen 6,25 százalékkal zuhant.

    A Bank of England tanulmányának stresszhelyzeti modellszámításai szerint megállapodás nélküli Brexit esetén - a súlyos recesszióval párhuzamosan - a font 25 százalékkal gyengülne, és az 1:1-es árfolyamparitás alá kerülne a dollárral és az euróval szemben egyaránt.

    Nagy-Britannia és az Európai Unió elért egy átfogó megállapodást a kilépés feltételrendszeréről, ám a brit parlamentben jelenleg nincs meg a többség az egyezmény elfogadtatásához. Theresa May miniszterelnök ezért az eredetileg december 11-ére kitűzött alsóházi szavazást január második felére halasztotta, de továbbra sem egyértelmű, hogy akkor sikerül-e elfogadtatni a megállapodást a parlamentben.