Divízió I-es női jégkorong-vb - Az osztrákok legyőzésével aranyérmes a magyar válogatott - FRISSÍTETT (új: nyilatkozatok, torna legjobbjai)

    Budapest, 2019. április 13., szombat (MTI) - A magyar női jégkorong-válogatott aranyérmesként végzett a budapesti divízió I/A világbajnokságon, miután - már biztos feljutóként - a szombat esti zárómérkőzésen 2-1-re legyőzte az osztrák együttest.
hirdetés
    Eredmény:

    Magyarország-Ausztria 2-1 (1-1, 0-0, 1-0)

    ----------------------------------------

    gól: Gasparics (1.), Németh (49.), illetve Meixner (5.)

    A dánok norvégok felett aratott délutáni sikere nyomán már az utolsó mérkőzése előtt biztosan az A csoportba jutott a magyar válogatott, amely így felszabadultan lépett jégre. Ennek eredményeként alig 21 másodperc elteltével Gasparics Fanni megszerezte a vezetést. Az osztrákok - akik sikerük esetén szintén a világelitbe kerülhettek - kisvártatva négy a négy ellen egyenlítettek.

    A második húsz percben nem láthatott gólt a telt házas káposztásmegyeri Vasas Jégcentrum 1944 fős közönsége - Magyarországon ennyien korábban nem voltak női jégkorong-mérkőzésen - így a zárófelvonás döntött arról, melyik csapat nyeri a tornát. Németh Bernadett emberelőnyből visszaszerezte az előnyt, majd a végjátékban emberelőnyben próbált egyenlíteni az osztrák együttes, amely még a kapusát is lehozta, ám nem tudta feltörni az egész tornán jól játszó hazai védelmet.

    A magyar mellett így a dán válogatott szerepelhet a 2020-as A csoportos vb-n, melynek a magyar szövetség (MJSZ) honlapja szerint Kanada ad otthont.

    A káposztásmegyeri torna legjobb kapusa Ena Nyström (Norvégia), védője Charlotte Wittich (Ausztria), míg csatára - egyben legeredményesebb játékosa - Gasparics Fanni lett.

    "Minden edző számára óriási elégtétel, ha csapata eléri célját. Édes ez az érzés, hiszen hatalmas nyomás volt a csapaton, nehéz ellenfelekkel mérkőztünk a feljutásért, ami óriási élmény" - értékelt az M4 Sportnak a szövetségi kapitány Pat Cortina, aki rámutatott: tehetséges generáció ez a mostani.

    "Szükség volt rá, hogy csapatként játsszunk, és ne két vagy három kulcsjátékostól függjön a teljesítmény. Talán ezt tudtam hozzáadni a válogatotthoz" - mondta a kanadai szakember.

    Kitért rá, ez volt a második komoly sikere magyar kapitányként - a 2008-as szapporói divízió I-es vb-n vezette feljutásig a férfi válogatottat -, és mint fogalmazott, "lehet, hogy lesz még esély harmadikra is".

    "Ez a siker még szorosabbra fűzte a viszonyom Magyarországgal" - emelte ki Cortina, aki a következő idénytől a német élvonalbeli Grizzlys Wolfsburg vezetőedzője lesz.

    A csapatkapitány Kiss-Simon Franciska leszögezte: kiélezett csoportban értek a csúcsra.

    "A szlovákokkal szembeni szétlövéses vereség után felálltunk, csapatként dolgoztunk, és ennek meglett az eredménye" - fejtette ki. Hozzátette: védekezésben végig remekül teljesítettek, és emberhátrányban az egész tornán nem kaptak gólt.

    "Hatalmas álom volt a feljutás, nem gondoltuk volna, hogy Magyarország női csapata a világelitben tud játszani. Büszkék lehetünk magunkra" - mondta.

    Korábban:

    Szlovákia-Olaszország 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)

    Dánia-Norvégia 4-0 (1-0, 1-0, 2-0)

    A világbajnokság végeredménye: 1. (és feljutott) Magyarország 13 pont, 2. (és feljutott) Dánia 9, 3. Norvégia 9, 4. Ausztria 8, 5. Szlovákia 6, 6. (és kiesett) Olaszország 0

    Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.

    (FOTÓ)