Donald Trump 2019 első három hónapjában 30 millió dollár adományt gyűjtött választási kampányára

    Washington, 2019. április 15., hétfő (MTI) - Donald Trump amerikai elnök 2019 első három hónapjában 30 millió dollár adományt gyűjtött újraválasztási kampányára - jelentette vasárnap este az NBC televízió Trump kampánystábjára hivatkozva.
hirdetés
    A kampánystábnál összegyűlt 30 millió dollár mellett a Republikánus Országos Bizottság (RNC, a párt vezető szerve) az első negyedévben további 46 millió dollárt gyűjtött össze az elnök újraválasztási kampányára. Mivel a végleges adatok még nincsenek meg, a kampánystáb becslései szerint az elnök az első negyedévben várhatóan összesen 82 millió dollárral vág majd bele a 2020-as elnökválasztási kampányba.     Donald Trumpnak ezzel jelenleg nagyobb összeg áll rendelkezésére a kampányhoz, mint a legtöbb pénzadományt összegyűjtő két demokrata párti elnökjelölt-aspiránsnak együttvéve. Bernie Sanders vermonti szenátor eddig valamivel több mint 18 millió dollár adományt gyűjtött össze, a kaliforniai Kamala Harris szenátornak pedig 12 millió dollárnyi felajánlás érkezett.         Az NBC televízió idézte a Trump-csapat egyik, neve elhallgatását kérő munkatársát, aki szerint a kampány szakemberei arra számítanak, hogy az előválasztások lezárultakor a demokraták kasszája kifogy, a jelölt-aspiránsoknak nem marad elég pénzük.

    Az első negyedévi adományokhoz járul még az a 130 millió dollárnyi összeg, amely elnöksége első két esztendejében gyűlt össze Donald Trump kampányának számláján. Trump ugyanis eddig az egyetlen elnök az amerikai történelemben, aki már a hivatali beiktatása napján benyújtotta a szükséges dokumentumokat újraválasztási kampányához.

    A Trump-kampány várhatóan hétfőn nyújtja be a szövetségi választási bizottsághoz az eddig összegyűlt és felhasznált kampányösszegekről szóló részletes kimutatást.