Donald Trump lehetséges NATO-tagként említette Brazíliát

    Washington, 2019. március 19., kedd (MTI) - Lehetséges NATO-tagországként említette Brazíliát Donald Trump amerikai elnök Jaír Bolsonaro brazil elnökkel a Fehér Ház Rózsakertjében kedden közösen tartott sajtóértekezletén.
hirdetés
    Az amerikai elnök dicsérte a tavaly megválasztott brazil elnököt, leszögezve, hogy várhatóan "fantasztikus munkakapcsolat" alakul ki majd közöttük. Sok tekintetben hasonlóan gondolkodnak - tette hozzá Trump. Kijelentette: azon dolgozik majd, hogy Brazíliát - amelyet az Egyesült Államok legnagyobb, nem NATO-tag szövetségesének nevezett - felvegyék az észak-atlanti katonai szövetségbe.

    Jaír Bolsonaro köszönetet mondott Donald Trumpnak azért, hogy támogatja Brazília felvételi kérelmét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD). A brazil politikus nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy az Egyesült Államok a venezuelai válság miatt tervezi-e amerikai katonák telepítését a brazil-venezuelai határra.

    "Csodálom Donald Trump elnököt és bizonyosan együtt dolgozunk majd közös érdekeink megvalósításán" - fogalmazott Jaír Bolsonaro. Hozzáfűzte: miként Trump ismét naggyá akarja tenni Amerikát, úgy szeretné ő is ismét naggyá tenni Brazíliát.

    A latin-amerikai ország elnöke köszönetet mondott Trumpnak azért, hogy támogatja Brazília felvételi kérelmét a Gazdasági és Fejlesztési Együttműködési Szervezetbe (OECD). Bolsonaro nem válaszolt arra a konkrét újságírói kérdésre, hogy vajon az Egyesült Államok tervezi-e amerikai katonák telepítését a brazil- venezuelai határ brazil oldalára.

    Jaír Bolsonaro vasárnap este érkezett az Egyesült Államokba. Rögtön megérkezése után Twitter-bejegyzésben tudatta: "hosszú idő után először érkezik Amerika-barát brazil elnök Washingtonba". Ezt az üzenetet ismételte meg hétfőn az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájában tett hétfői látogatásán, majd a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) Langley-ben lévő központjában is.

    Ezzel kapcsolatban elemzők megjegyezték: meglehetősen szokatlan, hogy egy külföldi államfő és kísérete a CIA székhelyére látogasson. Bolsonaro fia - aki parlamenti képviselőként a több miniszterrel bővített delegáció tagja - "a világ egyik leginkább tiszteletre méltó hírszerző ügynökségének" minősítette a CIA-t.

    A brazil elnök hétfőn, miután találkozott Steve Bannonnal, Donald Trump volt főtanácsadójával, interjút adott a Fox televíziónak. Ebben dicsérte az amerikai elnök migrációs politikáját, kivált azt a tervét, hogy falat építtet az amerikai-mexikói határon. "A migránsok többsége nem jó szándékú és nem a legjobbakat akarja az amerikai népnek" - fogalmazott.

    A Fehér Házban folytatott kétoldalú tárgyalásokon Trump és Bolsonaro elsősorban az amerikai-brazil gazdasági kapcsolatok és a technológiai együttműködés fejlesztését Bolsonaro már a múlt csütörtökön bejelentette, hogy együttműködési megállapodást írnak alá, és ennek értelmében Washington műholdak fellövésére veheti majd igénybe a Brazília északi államában, Maranhaóban lévő alcantarai űrközpontját.

    A két politikus regionális, elsősorban Venezuelát érintő kérdéseket is megvitatott. A közös sajtótájékoztatón azonban egyikük sem tért ki a részletekre.

    Arra az újságírói kérdésre válaszolva, amely egy Venezuelában történő esetleges amerikai katonai beavatkozás lehetőségét firtatta, Donald Trump megismételte a korábban már többször kifejtett álláspontját, nevezetesen, hogy minden megoldás elképzelhető.