Drónok miatt zárva a londoni Gatwick repülőtér, a budapesti járatokat is törölték - FRISSÍTETT (Új: továbbra is zárva, budapesti járattörlések)

    London, 2018. december 20., csütörtök (MTI) - Drónok észlelése miatt nem működik a Gatwick repülőtér, London második legnagyobb forgalmú repülőtere. A csütörtökön esedékes mindkét budapesti járatpárt is törölni kellett a zárlat miatt. A rendőrség közlése szerint a történteknek nincs közük a terrorizmushoz.
hirdetés
    A Londontól délre fekvő hatalmas légikikötőben először csütörtökre virradó éjjel állították le a forgalmat, miután a repülőtér közvetlen környékén és légterében is több drónt észleltek. A brit polgári repülésügyi törvények közforgalmú repülőterek egy kilométeres körzetében tiltják drónok reptetését.

    A forgalom később megindult, de csütörtökön kora reggel ismét drónokat láttak Gatwick közelében, éppen a bevezető légifolyosón, és a repülőteret újból lezárták.

    Gatwick még csütörtök délután sem működött. A repülőtér tájékoztatása szerint a nap folyamán 760 járat és 110 ezer utas fordult volna meg a légikikötőben, de a felfordulás a következő napokra is áthúzódhat.

    A csütörtöki menetrend alapján Gatwick és Budapest között az easyJet brit légitársaság közlekedtetett volna két járatpárt, de a repülőtér járatinformációjának délutáni kiírása szerint mindkettőt törölték.

    A repülőtéri hatóságok felhívásban kérték az utasokat, hogy csütörtökön és a következő napokban is ellenőrizzék, indul-e járatuk, mielőtt elindulnak a repülőtérre.

    A Gatwick felé már úton lévő járatokat széles földrajzi körben irányították át más repülőterekre: sok gép szállt le a közeli Heathrow-n - a legnagyobb forgalmú londoni repülőtéren -, illetve a Londontól északra fekvő Lutonon, de átirányítottak érkező gépeket a több száz kilométerre fekvő Manchesterbe, Liverpoolba, Birminghambe, Cardiffba, Glasgowba, sőt Párizsba és Amszterdamba is.

    A repülőtér tájékoztatása szerint a drónok működtetőjét a területileg illetékes Sussex megyei rendőrség húsz nyomozóegysége keresi, helikopterek segítségével.

    Chris Woodroofe, a repülőtér üzemeltetési vezérigazgatója a BBC televíziónak elmondta: csütörtök reggel két drónt is láttak Gatwick légterében, de a rendőrség nem akarta lelőni a távirányítású repülő szerkezeteket, az esetleges eltévedt lövedékek okozta kockázatok miatt.

    Woodroofe szerint ha csütörtökön meg is indul a forgalom, elsőbbséget kapnak azok az utasok, akiknek gépe a zárlat miatt máshol szállt le, de az ő Londonba szállításuk is több napig tarthat.

    A vezérigazgató szerint csütörtök délután 11 ezer utas várakozott Gatwicken.

    Gatwick repülőterén - amely a világ legforgalmasabb egypályás nemzetközi légikikötője - tavaly 45,6 millió utas fordult meg.

    A jelenlegi lezárás a karácsony előtti legforgalmasabb időszak kezdetén érinti az utazókat. A foglalásokra alapozott becslések alapján a karácsonyi és újévi időszakban összesen 2,9 milliós utasforgalom várható. A legnagyobb, több mint 140 ezres érkező és induló forgalom vasárnap valószínű.