Egyesült Államok - Pete Buttigieg hivatalosan is elindította kampányát a demokraták elnökjelöltségéért

    Washington, 2019. április 14., vasárnap (MTI) - Pete Buttigieg, egy indianai kisváros polgármestere vasárnap elindította választási kampányát és ezzel hivatalossá tette, hogy indul a Demokrata Párt elnökjelöltségéért.
hirdetés
    A 37 éves Buttigieg már január végén Twitteren, egy rövid videóban bejelentette, hogy létrehozta azt a bizottságot, amely az elnökjelöltségi kampányát készíti elő, ezért lényegében már január óta a demokraták elnökjelölt-aspiránsai között tartották számon őt. Az aspiráns az indianai South Bend városka polgármestere, a Harvardon diplomázott, megjárta Afganisztánt és vállaltan homoszexuális, partnerével házasságot is kötött.         A South Bendben vasárnap délután tartott választási nagygyűlésen Buttigieg azt hangoztatta, hogy most jött el az a pillanat - szerinte "valószínűleg az egyetlen pillanat az amerikai történelemben" -, amikor olyasvalakinek, mint ő, aki fiatal és a Középnyugat iparvidékéről származik, indulnia kell az elnökjelöltségért.         "Hosszú út áll előttünk, az élet itt korántsem tökéletes"- fogalmazott vasárnap a hívei előtt. "Más történetet akarok elmondani, mint azt, hogy tegyük ismét naggyá Amerikát" - mondta, utalva Donald Trump választási jelszavára.         A politikus, akit nem tartanak sikeres polgármesternek, még januárban korrupció elleni küzdelmet és a washingtoni politika belharcai elleni fellépést ígért, és egyúttal - saját városvezetői tapasztalataira hivatkozva - az elszegényedett, úgynevezett rozsdaövezetek fellendítését helyezte kilátásába. Mindezek mikéntjéről azonban sem januárban, sem vasárnap nem szólt, adós maradt a konkrétumokkal.

    A különböző közvélemény-kutatások Buttigieg 5-7 százalékos támogatottságát mutatják. Ez annak ellenére jelentősen elmarad más demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok támogatottsága mögött, hogy Buttigieg februárban és márciusban rengeteg választási nagygyűlést tartott már, elsősorban a demokraták fellegvárainak számító térségekben, így például Kaliforniában, vagy New York államban.