Elnapolta a román legfelsőbb bíróság Dragnea második korrupciós perének fellebbviteli tárgyalását

    Bukarest, 2019. április 15., hétfő (MTI) - Május 20-ra napolta el a román legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsa hétfőn Liviu Dragnea második korrupciós perének fellebbviteli tárgyalását, miközben az épület előtt a szociáldemokrata (PSD) pártelnök több száz szimpatizánsa mellette, több tucatnyi bírálója pedig ellene tüntetett.
hirdetés
    A mostani halasztást a védelem kérte arra hivatkozva, hogy addig megszülethet a PSD-elnök ügyét - és további 170 korrupciós ügyet - érintő alkotmánybírósági döntés arról, hogy szabályos összetételű volt-e az első fokon eljáró háromtagú bírói tanács.

    A PSD elnökét tavaly júniusban három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hivatali visszaélésre való felbujtásért a román legfelsőbb bíróság egy háromtagú bírói tanácsa, elrendelve korábbi felfüggesztett ítélete letöltését. A bukaresti kormányt háttérből irányító politikus számára ennek a pernek a kimenetelétől függ személyes szabadsága és hatalmának megőrzése, miután 2016-ban már elmarasztalták egy korrupciós ügyben, amiért akkor két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

    A pernek - az ország egyik legnagyobb hatalommal rendelkező politikusáról lévén szó - kiemelt belpolitikai tétet kölcsönzött az a tény, hogy támadási felületként szolgál a jobboldal és főleg Klaus Iohannis államfő számára. Az elnök és a korrupcióellenes jelszavakat hangoztató civilek szerint a PSD-kormány legfőbb elfoglaltsága, hogy az igazságügyi törvények módosításával megmentse Dragneát a börtöntől, erre hivatkozva pedig több mint két éve tüntetők tízezreit - olykor százezreit - tudták mozgósítani a kormány ellen.

    A legfelsőbb bíróság épülete előtt hétfőn is több tucatnyi újságíró, és több száz tüntető várt Dragneára. A hangoskodás és dulakodás közepette a csendőrségnek csak nehezen sikerült utat nyitnia a vádlott számára.

    Hétfőn a bíróság meghallgatta Dragnea vallomását, aki ártatlannak mondta magát, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádiratát pedig politikai leszámolásnak minősítette. A vádhatóság szerint 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, Dragnea utasítására fizettek a megyei tanács költségvetéséből két olyan alkalmazottat, akik nem a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem valójában a PSD megyei szervezeténél dolgoztak.

    A PSD elnökének fellebbviteli tárgyalása tavaly októberben kezdődött, de az eljárást számos procedurális kifogás hátráltatta. Ha május 20-án sem születik jogerős ítélet, Dragnea további hónapokat nyerhet, ugyanis az ügyét tárgyaló bírói tanács egyik tagja júniustól nyugdíjba vonul, így egy új összetételű bírói tanácsnak a bizonyítási eljárást elölről kell kezdenie.