Emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban áprilisban

    Washington, 2019. február 14., csütörtök (MTI) - Áprilisban mérsékelten emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban, újabb jeleként az enyhe, kordában tartott inflációnak, így az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) továbbra is kivárhat a kamatemelésekkel.
hirdetés
    A washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézetének (BLS) csütörtökön közölt adatai szerint áprilisban az előző havihoz képest 0,2 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők is 0,2 százalékos emelkedést vártak a márciusban mért 0,6 százalékos növekedés után.

    A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten 0,4 százalékkal emelkedett, míg márciusban stagnált.

    A szolgáltatások árai 0,1 százalékkal, a javaké pedig 0,3 százalékkal emelkedtek havi szinten. Az energiaárak 1,8 százalékkal ugrottak meg a márciusi 5,6 százalékos emelkedés után.

    Az egy évvel korábbihoz képest 2,2 százalékkal emelkedtek a termelői árak áprilisban, csakúgy mint márciusban. Elemzők enyhe emelkedésre, 2,3 százalékra számítottak. A termelői maginfláció szintén 2,2 százalékra rúgott az előző havi 2,0 százalékos emelkedés után.

    A fogyasztói árak áprilisi alakulását tükröző adatsort pénteken teszi közzé a munkaügyi minisztérium. Elemzők havi szinten 0,4 százalékos, éves összevetésben pedig 2,1 százalékos emelkedést várnak a márciusban mért 0,4, illetve 1,9 százalékos növekedés után.

    A Federal Reserve az inflációs célszámot az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások árindexében határozza meg, de az infláció alakulásának megítéléséhez szoros figyelemmel követi a különböző árindexeket, így a termelői és a fogyasztói árak változását is.

    A legutóbb közölt, márciusi adatok szerint éves szinten 1,6 százalékkal nőtt az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások árindexe, míg februárban 1,7 százalékkal, mindkét érték elég távol áll a 2 százalékos Fed-célszámtól.